avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Salut,
Sunt salariat la o firma de retail din bucuresti, pe o functie de conducere (sef departament). Acum o luna am avut un conflict cu directorul magazinului, mai concret cu o zi in urma conflictului am facut o reducere la niste articole perisabile care ulterir s-au vandut. Directorul m-a contact a 2-a zi sa vin de urgenta la magazin, m-am dus si m-a intrebat de ce am redus acel articol asa de mult. Eu mi-am argumentat decizia luata (reducerea se face in functie de calitatea marfii la momentul respectiv) , dar directorul nu a dorit sa acepte explicatiile, a inceput sa urle si sa ma insulte (handicapt, redus mintal, etc ...) si ca nu mai are nevoie de oameni ca mine. Eu in momentul acela am plecat si am venit a 2-a zi la munca pentru a lamuri situatia mea. Directorul a zis ca nu mai are nevoie de serviciile mele, si sa imi dau demisia. Nu mi-am dat demisia, am stat in concediu medical o luna, si am revenit la serviciu. Acesta acum tot imi solicita demisia, eu nu o voi da, dar mi s-a comunicat ca imi va face o comisie de cercetare peste 10 zile. Mentionez ca astazi am dat o nota explicativa sa povestesc ce s-a intmplat in acea zi (cu reducerea) si atat. Ce se poate intampla, imi poate desface contractul de munca ?? Pe ce motiv ??
Multumesc .
Cam greu de specificat ce vi se va intampla in continuare ... este posibila sa se decida si concedierea dvs, insa daca doresc sa va concedieze disciplinar ar trebui sa respecte dispozitiile Codului Muncii coroborate cu cele ale CCMN in ceea ce priveste procedura cercetarii disciplinare. Intrucat, sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
Ca sa fiti convocat in cadrul comisiei, va trebui sa primiti o convocare, in care sa vi se puna in vedere urmatoarele:
Art. 267 alin (2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
Pe exemplarul pe care va vor pune sa semnati, sa adaugati si data luarii la cunostinta.
Acea convocare va trebui sa va fie inmanata cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data cercetarii propriu-zise. In ziua, la data si ora programata veti putea sa mergeti cu un avocat, cu un reprezentant al sindicatului din care faceti parte. Atentie, va trebui ca pe convocare sa fie specificat ce ati incalcat: normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici. Daca nu, solicitati in cadrul cercetarii, sa vi se aduca la cunostinta ce anume ati incalcat, si dovada ca vi s-au adus la cunostinta acele prevederi. Mentionati aceasta pe nota explicativa scrisa care vi se va solicita in cadrul cercetarii. Succes!
A. La inceputul lunii aprilie sotia mea a primit decizie de incetare a contractului de munca , motivul art. 65-1 din legea 53-2003.
In contractul colectiv de munca pentru anul 2008/2009(semnat de conducere si sindicat) se specifica la art.53 "Este interzisa concedierea femeilor, din motive neimputabile lor, care mai au trei ani pana la pensionarea la cerere".
Eu fiind in aceasta situatie (care mai au trei ani pana la pensionarea la cerere), aceasta decizie de incetare a contractului de munca este ilegala si nula?.Va cer parerea –ce se poate face?; in decizie nu se specifica nici un termen de contestare a ei.

B.Efectele crizei se amplifica pe zi ce trece. Firma la care lucrez are din ce in ce mai putine comenzi. Lunar se concediaza cate 20 oameni pentru a se evita concedierile colective.Programul de activitate s-a redus. Daca nu se gasesc comenzi pentru redresare, pana la urma se va opri activitatea si se va inchide . Vreau sa stiu ce se va intampla cu personalul care va ramane in activitate pana la sfarsit, daca va intra in insolventa. Beneficiaza de asigurari sociale?

1. Daca asa scrie in CCC si daca doamna se incadreaza in aceasta prevedere atunci puteti ataca in instanta decizia de concediere ca fiind ilegala. Daca decizia nu contine termenul si instanta la care poate fi contestata atunci ea este nula. Aceasta decizie nu cred ca a fost inregistrata la ITM. O vedeau ca este ilegal intocmita.
2. Declararea insolventei si a falimentului nu se face asa repede. Este nevoie de o hotarare judecatoareasca in acest sens. Tot prin hotarare judecatoreasca se va numi un lichidator judiciar care se va ocupa si de problemele administrative curente ale firmei (deci si de salariatii care nu au fost concediati pana atunci).
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Teoretic,domnul director,care din spusele dvs nu are clar calitatile necesare unui bun manager, nu are cum sa va "zboare". Asteptati sa vedeti ce decide comisia de disciplina. pentru ca probabil domnul director considera ca este vorba despre o abatere disciplinara.
Nu va lasati calcat in picioare si faceti toate demersurile legale pentru a va apara cauza.
Daca baga postul in restructurare pe motiv de criza financiara..atunci este altceva, dar mi se pare ca o sa dispuneti de ajutorul din partea statului,mai exact somajul.
Trebuie sa va ganditi ca situatia conflictuala declansata in urma acestei intamplari va persista si dansul va incerca prin toate caile sa va faca sa cedati de buna voie,sa va dati demisia. Fiecare zi de munca va fi un stres.daca aveti nervi ca sa-l ignorati este super ok...daca nu dati-va demisia.
Eu in locul dvs... as "lupta" pentru dreptul meu,pe care legea vi-l confera.
Urmati toate etapele,pe care le gasiti in codul muncii.si cand le-ati epuizat,atunci luati in calcul decizia de a demisiona.
O zi buna si bafta multa!

Alte discuții în legătură

Conteststie decizie bunica1 bunica1 As vrea sa stiu : impreuna cu ceilalti colegi napastuiti , disponibilizati , am depus prin registratura , contestatie la decizia de incetarea CCM.Am vra ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65, instiintare vikipatru vikipatru Buna ziua! As vrea sa va intreb, mi-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 01/10/2008, unii angajati de la RU spun ca este decizia de concediere. La ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere cu prelungirea preavizului diaconu adriana diaconu adriana Am semnat decizia de concediere in perioada de preaviz,dar am intrat in concediu medical cateva zile; va rog sa-mi spuneti daca primesc o alta decizie de ... (vezi toată discuția)