avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recuperare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recuperare permis

Buna ziua! In urma unei decizii neinspirate de a conduce autoturismul sub influenta bauturilor alcoolice, am primit urmatoarea hotarare:

In baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicata, cu aplicarea art. 320/1 C.p.p., condamna la o pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala. In baza art. 71 alin. 1 si 2 C.pen., interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a doua si b) C.pen., pe durata pedepsei principale.In baza art. 81 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 71 alin. 5 C.pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a pedepsei accesorii pe un termen de incercare de 3 ani, stabilit conform art. 82 C.pen.In baza art. 359 C.p.p., atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.pen., privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.In baza art. 191 alin. 1, obliga inculpatul la plata a ........., cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Va rog sa imi spuneti cand voi putea da din nou de permis - dupa 1 an de la pronuntarea sentintei sau dupa expirarea termenului de incercare.. deoarece am gasit diferite articole pe internet si doresc sa stiu cum voi proceda, avand in vedere faptul ca se va implini in curand 1 an de la pronuntarea sentintei.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 2 Februarie 2014
Vlad86, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:58, 2 Februarie 2014
Nici si nici.
Un an de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

oug195
Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de
Va multumesc mult pt raspunsul prompt! Daca am inteles bine, la 1 an dupa ce a venit hartia cu hotararea acasa (2 luni mai tarziu de la pronuntarea sentintei).
Nu ati inteles bine.

Este vorbe de un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti si nu de la data comunicarii.

Comunicarea poate sa vina si dupa 3 luni sau deloc daca a fost zapada mare si s-a incalzit postasul cu ea!:D

Hotararea judecatoreasca ramane definitiva dupa trecerea perioadei de recurare. Adica atunci cand nu s-a facut recurs de catre niciuna din parti.

La sfarsitul hotararii scrie ceva de genul "cu drept de recurs 10 - 15 zile de la comunicare".

Cu hotararea primita prin posta va duceti la judecatorie si o legalizati, faceti o cerere in acest sens si platiti o taxa de 2 lei sau asa ceva, apoi se pune o stampila pe care scrie "definitiva".

Prin urmare hotararea este definitva la expirarea termenului de recurare, sa nu inteelgeti ca devine definitiva cand dupa ce o legalizati!:):)
Multumesc inca o data pt raspuns. Imi cer scuze ca nu am fost mai explicit, hotararea de care v-am zis a venit dupa ce am facut cerere de recurs la sentinta de mai sus si mi-a fost refuzata.. hotararea venita acasa era definitiva si avut un text mai elaborat decat cel de mai sus, acesta fiind preluat din sentinta initiala. M-am gandit ca este suficient, avand in vedere faptul ca recursul mi-a fost refuzat si pedeapsa a ramas aceeasi.
Hotărârea primei instanțe a rămas definitivă la data pronunțării hotărârii prin care s-a respins recursul declarat de dvs. (art. 416, pct. 6 din vechiul Cod de procedură penală).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta 2011 - posibilitate examen permis gyussepe gyussepe Ora estimata: 8:30 Complet: PEN6 AP Tip solutie: Condamnare Solutia pe scurt: În baza art. 87 alin.1 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu aplicarea art. 81 cod penal - termen obtinere nou permis idaady idaady Solutie: În baza art. 178 alin. 1, 2 C. pen., cu aplicarea art. 3201 alin. 7 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul ...................................., la ... (vezi toată discuția)
Este posibil ca in urma acestei sentinte sa fie anulat permisul de conducere Anchi83 Anchi83 Buna ziua.In urma cu ceva timp in urma am lovit pe cineva pe trecerea de pietoni. In urma procesului mi s-a dat aceasta sentinta: x luni inchisoare. În baza ... (vezi toată discuția)