avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am dreptul la ajutor de somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am dreptul la ajutor de somaj?

Buna ziua!

Am si eu o nelamurire referitor la posibilitatea de a primi ajutor de somaj.

Lucrez din februarie 2008, dar timp de 6 luni am lucrat pe jumatate de norma. Din august pana in ianuarie am lucrat pe norma intreaga, dupa care am demisionat.
M-am angajat la actualul loc de munca incepand cu 5 februarie.

In ce situatie pot sa primesc ajutor de somaj - doar daca sunt disponibilizata sau este posibil si daca imi dau demisia? Daca ma dau afara de la actualul loc de munca am acest drept? - ce articol din lege trebuie mentionat pentru a primii acest ajutor?

Mentionez ca vechiul contract de munca a incetat pe 26 ianuarie, iar cel nou a inceput pe 5 februarie - se considera continuitate in munca?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si imi cer scuze daca nu am fost prea coerenta.
Cel mai recent răspuns: dana34 , utilizator 16:03, 6 Decembrie 2010
Potrivit dispozitiilor art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:
- sa aveti 12 luni lucrate efectiv in ultimele 24 de luni;
- sa va inceteze contractul individual de munca din motive care nu tin de dvs. (art.65 din Codul muncii - desfiintarea postului ocupat de dvs.).
2. Cele 12 luni nu trebuie sa fie la acelasi angajator si nici in continuare. Cumulate, sa faceti 12 luni.
3. Periodele lucrate cu 4 ore pe zi se iau la jumatate.
4. Daca demisionati nu mai primiti indemnizatie de somaj.
Buna ziua! Sunt medic rezident in ultimul an. In octombrie am sustinut examenul de specialitate pe care l-am si promovat. Contractul meu de munca ca si rezident se incheie la 31 decembrie 2010. Confimarea in specialitate va veni abia anul viitor, in februarie sau martie si pana atunci nu am drept de libera practica, in consecinta nu pot profesa. Eventualele locuri de munca se vor scoate la concurs in martie-aprilie 2011. Intrebarea mea este urmatoarea: in aceasta perioada pot beneficia de ajutor de somaj?
dana34 a scris:

Buna ziua! Sunt medic rezident in ultimul an. In octombrie am sustinut examenul de specialitate pe care l-am si promovat. Contractul meu de munca ca si rezident se incheie la 31 decembrie 2010. Confimarea in specialitate va veni abia anul viitor, in februarie sau martie si pana atunci nu am drept de libera practica, in consecinta nu pot profesa. Eventualele locuri de munca se vor scoate la concurs in martie-aprilie 2011. Intrebarea mea este urmatoarea: in aceasta perioada pot beneficia de ajutor de somaj?

Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:
- sa aveti un stagiu minim de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii;
- sa va inceteze contractul individual de munca din motive neimputabile dvs.
Multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine ajutor de somaj? cabincrew cabincrew Buna ziua, As dori sa stiu daca in cazul unui CIM pe perioada determinata, in cazul concedierii pe motiv de restructurare, as putea beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)
In caz de pauza intre contractele de munca ce pot face?? Cotzo Cotzo Am pelcat de la un loc de munca pe data de 31 ianuarie si m-am angajat in alta parte unde contractul de munca a inceput pe data de 23 martie si am rupt ... (vezi toată discuția)
Ccc, angajare pe perioada determinata, somaj marcigr8 marcigr8 Am o prietena, ea la data de 24 martie 2012 a iesit din CCC, a fost angajata la o firma cu perioada determinata pentru o luna ( proba). Acum a auzit ca nu ... (vezi toată discuția)