Vreau sa imi deschid un PFA si la inceput (9 luni) o sa am doar un venit de doar 250-300 de lei lunar.Imi ajung sa platesc toate taxele catre stat(casa sanatate,somaj,pensii,etc) in aceste 9 luni.Nu sunt angajat.Va multimesc anticipat. :wassat:
pentru venitul realizat platiti 16%impozit, 5.5%CAS(sanatate), 0.85% FNUASS (concedii si indemnizatii) Contributia de somaj nu este obligatorie pt PFA. Dar daca doriti sa faci si asigurare de somaj suma minima asigurata 0.5% din salariul minim pe economie ~ 5ron pe luna. Pentru pensii (CASS) sunteti obligat ca in primul an sa platiti 31.3% din salariul minim pe economie suma este ~250ron pe luna. Daca in primul an realizati venituri mai mici decat salariul minim pe economie, in al doilea an nu veti mai fi obligat sa platiti pensia.
Daca adunam toate sumele de mai sus pt un venit de 300ron pe luna, ar trebui sa platiti la stat 300-330ron lunar
Dezavantaje:
- E posibil sa mai platiti ceva bani din buzunar.
Avantaj-dezavantaj (depinde cum priviti lucrurile) - In cazul concediiilor medicale suma asigurata este suma veniturilor realizate (nu aveti optiunea de a alege o suma minima). De exemplu daca realizati venituri de 300 ron pe luna si intrati intr-un concediu medical cu plata de 75% din venituri 300*75%=225ron din care vi se opreste 250ron pensia, asta inseamna 225-250=-25ron, acesti -25 ron trebuie sa ii dati dv la casa judeteana de sanatate iar dv nu veti mai plati la ANAF cotizatia pt pensie
Avantaje:
-beneficiati de asistenta pt santate gratuit
-vi se adauga ani de vechime la pensie
-benficiati de somaj in procentaj cu suma asigurata
Sper ca informatiile de mai sus va vor fi utile si pe inteles.
O zi buna!