avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatia de stat dupa varsta de 18 ani (la studenti?)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatia de stat dupa varsta de 18 ani (la studenti?)

Buna ziua!
Va rog foarte mult sa ma informati daca, alocatia de stat se da si studentilor la zi sau doar daca inca sunt elevi dupa ce au implinit varsta de 18 ani.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 10:32, 31 Octombrie 2024
Legea 61/1993
art.1
(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
.....
Tot repetați aceste articole dar nu dati un raspuns clar scurt si la obiect. Incercati sa faceti un efort pentru ca articolele ne can baga in ceata. Au sau nu studentii si elevii de postliceală drept de alocație de la stat? Apropo elevii de postliceală au drept de abonament stb gratuit ca orice alt elev...iar studentii o reducere de 50%. In concluzie care e realitatea? Mulțumesc pentru efort!

Cornel Vasile a scris:

Legea 61/1993
art.1
(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
.....


Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2022
Anca46, utilizator
Care parte din aceste articole de lege va “ cam baga in ceata “ ? ca sunt destul de clare : copiii au dreptul la alocatie pana la 18 ani . In situatia in care sunt elevii unei scoli la aceasta varsta , acordarea alocatiei se prelungeste pana o termina : pana la terminarea liceului ( daca sunt elevi la un liceu , acesta fiind invatamantul liceal ) , sau pana la terminarea scolii profesionale ( acesta fiind invatamantul profesional ) . Daca legiuitorul ar fi intentionat altfel , ar fi adaugat “ invatamantul universitar “ sau/si “ invatamantul postliceal “ . Dar nu a facut-o . Deci - scurt si la obiect - nici studentii , nici elevii de scoala postliceala NU au dreptul la alocatia de stat pentru copii . Nu este nici o legatura intre alocatii si abonamentele pentru transportul public .
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2022
CHKa, utilizator
Buna ziua.
Cred ca legea are o hiba ce ar putea fi speculata.
In nomenclatorul profesiilor, exista profesia de “medic”. Ca sa ajungi medic, trebuie sa urmezi o universitate sau facultate. Deci, poate fi asimilata universitatea ca fiind o institutie de invatamant profesional. Apoi, tot in nomenclatorul meseriilor exista profesia de strungar. Ca sa fii strungar, trebuie sa faci o scoala profesionala. Cerintele pentru a te pregati profesional difera de la meserie la meserie, de la profesie la profesie.
Daca pentru a deveni medic legea impune o universitate de 6 ani, examene si rezidentiat, adica ~10 ani des studiu, pentru strungar legea prevede doar o scoala de aproximativ 2 ani.
Desigur, sunt alte forme din partea statului de a sprijini un tanar dotat intelectual ca: bursa de studii, o cazare gratuita samd.
Insa, din ce inteleg eu, o profesie care este in nomenclatorul meseriilor din Romania, pentru a fi indeplinita, trebuiesc urmate cursuri universitare. Deci, universitatea poate fi vazuta ca fiind invatamant profesional.
Nu acelasi lucru se poate spune despre un tanar care urmeaza cursuri ale facultatii de aparare si urmeaza sa devina politist sau jandarm. Pentru ca a fi politist sau jandarm, nu constituie o profesie ci o ocupatie, respectiva ocupatie fiind denumita in nomenclatorul meseriilor cu “personal pentru paza si ordine”.
De aceea, in unele cereri sau declaratii prevazuta de lege, se mentioneaza “Subsemnatul ……..profesia…….., ocupatia……..”
Legea nu este clara.
Deci, textul de lege se refera strict la meserii manufacturiere? Sau se refera la sensul larg prevazut in Nomenclatorul meseriilor? Pentru ca o meserie este una iar o profesie este alta.
Meseria exclude doctorii, avocatii, samd, practic toate acele profesii care dupa lege, trebuiesc urmate cursuri ale unor universitati iar profesia, include tot, si meserii si universitati.
Textul din alin 3 trebuie sa contina “liceal sau meseriasi’.
Ar trebui specificat clar undeva ca universitarii sunt exceptati. In drept, ce nu este interzis, este permis.
Merita dezbatuta aceasta problema.
Spor in toate!
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2024
bsterea, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mie imi pare destul de limpede legea : plata alocatiei se prelungeste peste 18 ani pana la terminarea formei de invatamant pe care copilul o urma atunci . Ar fi chiar ciudat sa se plateasca alocatie de stat pentru copii studentilor - in exemplul dvs. la medicina - pana pe la 26 ani , cand multi dintre ei sunt deja casatoriti , chiar cu copii ( pentru care , la randul lor , incaseaza alocatie ) . Nu prea ii poti numi copii , destui dintre ei chiar se angajeaza in paralel cu facultatea … E doar opinia mea , de ne-jurist .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie dupa 18 ani anamada797 anamada797 1.Dupa implinirea varstei de 18 ani ce trebuie sa fac pentru a primi in continuare alocatie avand in vedere ca sunt eleva la liceu? Ce procedura trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Alocatie de stat laur2013 laur2013 as dori lamurire privind legea 61/1993 republicata art.1 aln. 3 care cuprinde dreptul de alocatie dupa 18 ani in cazul in care urmezi cursurile scolare. am ... (vezi toată discuția)