avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj sau concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj sau concediu crestere copil

am o fetita cu handicap grad 1,sunt asistent personal,am nascut in septembrie un baietel si am optat sa raman angajata si sa primesc stimulentul de insertie.acum cu 1martie voi fi data in somaj si nu stiu daca mai primesc stimulentul sau sa imi iau concediu crestere copil.cum sa procedez..astept cu nerabdare un raspuns. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:52, 6 Martie 2015
1. Daca ati optat direct pentru stimulentul de insertie, fara sa intrati in concediu crestere copil (CCC), se considera ca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an.

2. Daca intrati in somaj nu mai beneficiati de stimulentul de insertie, plata acestuia se suspenda.

3. - Daca la data de 1 martie copilul nu a inoplunit 1 an veti putea intra in CCC dar numai pana implineste copilul 1 an.
- Dupa ce copilul implineste 1 an inceteaza plata indemnizatiei pentru CCC.
- Apoi veti putea beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani numai daca veti avea salariu in acea perioada.
Va multumesc pentru ca mi-ati raspuns,dar as mai vrea sa stiu daca intru in CCC cu 1martie pana implineste copilul 1an,apoi pot intra in somaj.eu sincer am vrut sa intru in CCC cu inemnizatia de 600ron,dar mi s-a spus ca e mai bine sa raman angajata si sa iau stimulent de insertie de 500ron pana implineste copilul 2ani.imi pare rau ca nu m-am informat in perioada de concediu de leuzie.....va multumesc din suflet!
Dupa ce se termina CCC puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
Buna ziua,
As avea si eu o intrebare.
Am un copil care implineste varsta de 2 ani pe 07.03.2014, dar eu trebuie sa ma intorc la servici pe data de 07.02.2014 deoarece 1 luna este a tatalui chiar daca nu o sa intre in CCC. Firma la care lucrez se inchide ( nu faliment sau reorganizare) pur si simplu. Ca si angajati mai sunt eu si inca o fata cu contract tot suspendat.
Am instiintat firma ca pe data de 07.02.2014 eu ma voi intoarce la servici, dar pana acum nu am primit nici un raspuns, ceea ce urmeaza ca eu pe data de 07 sa ma prezint la servici.
As dori sa stiu ce pasi am de urmat,probabil ca in preaviz nu vor sa ma bage ( ar fi de plata si nu au cu ce, desi eu vreau doar sa pot primi somaj avand stagiul de cotizare, pana cand imi voi gasi altceva). Este valabila o hartie semnata de administrator prin care sa mi se spuna ca m-am prezentat la serviciu, dar nu am ce sa lucrez si ca atare pot sta acasa ....pana la rezolvare...cum ar trebui sa sune aceasta daca raspunsul este afirmativ? Nu as vrea sa motiveze apoi concedierea mea prin faptul ca am absentat nemotivat....

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
brumari, utilizator
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca firma isi inceteaza activitatea inseamna ca locul de munca al dvs. a fost desfiintat si atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. In scrisoarea de preavizare poate sa scrie: "deoarece nu mai exista activitate, in perioada de preaviz salariata nu va veni la serviciu, va fi pontata si platita in aceasta perioada".

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil vasilescupetro vasilescupetro Buna ziua, daca am optat pentru concediul de 2 ani iar acum as dorii sa ma intorc la servici pana la implinirea varstei de un an , mai primesc stimulentul pana ... (vezi toată discuția)
Va rog sa imi spuneti care varianta ar fi cea mai buna in cazul meu in ceea ce priveste ccc catalinion84 catalinion84 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti si mie daca este posibil sa intru in concediu crestere copil pentru o perioada de 2 ani si apoi sa revin sa lucrez (sa zicem ... (vezi toată discuția)
Intrerupere concediu crestere copil lauracatoi2006 lauracatoi2006 Am intrat in ian. 2012 in concediu crestere copil, iar cand am completat cererea de acordare a indemnizatiei la primarie, mi s-a spus ca optiunea pentru 1 an ... (vezi toată discuția)