Firma (privata) la care lucrez depindea mult de anumite fonduri de la bugetul statului.. ca urmare a crizei aceste fonduri au fost sistate pentru anul 2009, iar proiectele in care eram eu implicat au fost "inghetate" pe termen nedeterminat.
Ca urmare a acestei situatii, seful meu direct mi-a propus trecerea la un alt departament ca masura "temporara" sustinand ca data fiind inghetarea acelor proiecte nu mai are din ce sa ma plateasca. Mentionez ca nu am trecut in contractul de munca faptul ca sunt platit cu procent din proiectele la care lucrez.
Trecerea la noul departament implica acceptarea unui salariu mult mai mic decat cel actual si pot spune ca nu mi se potiveste, considerand o plafonare acolo.
Ce as putea face? In principiu sunt dispus sa plec de la aceasta firma, dar am fost luat prin surprindere de aceata decizie a conducerii si trebuie sa dau un raspuns rapid. Ma protejeaza legea in vreun fel? Am vreo parghie sa refuz si eventual sa cer trecerea in somaj tehnic o perioada pana imi gasesc un alt loc de munca?
Angajatorul dvs. v-ar putea pune sa alegeti intre noul post si concediere. este legal, deoarece la desfiintarea postului pe care il ocupati vi s-ar putea propune un loc de munca vacant in alt departament. Probabil ca angajatorul, pentru evitarea unui consum de timp, sa va ceara sa acceptati semnarea unui aditional la CIM prin care sa va schimbati postul si locul de munca. Depinde ce preferati, insa trebuie sa intelegeti ca angajatorul are dreptul conferit prin lege sa isi organizeze activitatea dupa cum doreste.
Daca considerati ca postul si salariul nu vi se potrivesc nu acceptati postul si gasiti in alta parte exact acelasi post ptr. a avea continuitate la cartea de munca. Puteti sa plecati cu demisie prin acordul partilor.
Doamna avocat Raluca Stefan- nu exista demisie cu acordul partilor. Exista incetare a CIM cu acordul partilor. Demisia este un act unilateral de vointa.
A. La inceputul lunii aprilie sotia mea a primit decizie de incetare a contractului de munca , motivul art. 65-1 din legea 53-2003.
In contractul colectiv de munca pentru anul 2008/2009(semnat de conducere si sindicat) se specifica la art.53: "Este interzisa concedierea femeilor, din motive neimputabile lor, care mai au trei ani pana la pensionarea la cerere".
Eu fiind in aceasta situatie (care mai au trei ani pana la pensionarea la cerere), aceasta decizie de incetare a contractului de munca este ilegala si nula?.Va cer parerea –ce se poate face?; in decizie nu se specifica nici un termen de contestare a ei.
B. Efectele crizei se amplifica pe zi ce trece. Firma la care lucrez are din ce in ce mai putine comenzi. Lunar se concediaza cate 20 oameni pentru a se evita concedierile colective.Programul de activitate s-a redus. Daca nu se gasesc comenzi pentru redresare, pana la urma se va opri activitatea si se va inchide . Vreau sa stiu ce se va intampla cu personalul care va ramane in activitate pana la sfarsit daca firma da faliment. Beneficiaza de asigurari sociale?
muskici:
De ce puneti aceeasi intrebare in mai multe locuri? vedeti ca v-am raspuns in alta parte.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Concediere
victor2302
Salut,
Sunt salariat la o firma de retail din bucuresti, pe o functie de conducere (sef departament). Acum o luna am avut un conflict cu directorul ... (vezi toată discuția)
Incetare cim
Karmaniko
Buna ziua,
va rog sa-mi oferiti un raspuns in urmatoarea speta, mentionez ca este vorba despre un salariat din sectorul bugetar-personal contractual:
- CIM ... (vezi toată discuția)