avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu neplatit conform intelegerii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu neplatit conform intelegerii

Buna seara,

In decembrie 2013 m-am angajat prin intermediul unei firme de recrutare personal (am fost personal inchiriat) pentru o vestita mica banca din Romania. Toate bune si frumoase. Contractul de munca pe perioada determinata de 3 luni. In ianuarie 2014 am primit o oferta de munca mai buna si bineinteles, am renuntat de comun acord cu seful meu de departament, directia de HR a bancii si implicit firma de recrutare care m-a "inchiriat" acestei banci. In momentul plecarii, seful meu direct de la banca imi spune ca imi voi primi banii conform intelegerii. Am uitat sa mentionez ca inca de la inceput am avut unele reticente, dar am zis ca na, banca serioasa, trebuie sa fie bine. Salariul oferit pe luna presupunea urmatoarele: Salariu minim brut pe economie (net vine vreo 6 milioane ) plus bonus de 5 lei brut(in jur de 3,5 lei net) pentru fiecare dosar trimis, dar in contractul de munca nu era specificat bonusul asta. Am intrebat desigur de ce nu este specificat si mi s-a spus ca nu au cum sa faca asta ca in contractul de munca nu au cum sa treaca asa ceva. Nu am mentionat faptul ca am lucrat in departamentul de executari silite. Si cum va spuneam, am strans in mica perioada lucrata vreo aproximativ 170 si un pic de dosare. Dupa calculele mele si ale sefului mei trebuia sa am in cont vreo 600 de lei. Vine ziua de salariu si...surpriza! Primesc doar partea din salariu vreo 200 de lei, bani aferenti lunii ianuarie. Unde sunt bonusurile mele? Sun la firma de recrutare si mi se spune ca nu au primit de la banca si banii mei(ceilalti colegi ai mei isi primisera bonusurile, si chiar inainte sa ma angajez eu aici fusese o alta tipa care a lucrat vreo saptamana jumatate si ghiciti ce, dupa ce a plecat si ea cum am plecat si eu si-a primit toti banii pe perioada lucrata, bonusuri tot, conform intelegerii). Nicio problema, vreo eroare ma gandeam. il sun pe seful meu, ii explic situatia si imi spune ca a trimis statul de plata asa ca trebuie sa imi primesc banii. Toate astea se intamplau vineri pe 31 ianuarie. Stau, astept, banii mei sa intre vineri in cont pace. Zic, hai asta e... intra luni. Ma duc astazi frumos la bancomat sa verific cardul, cand colo surpriza! Nu sunt banii. Il sun pe seful meu de la banca, ii spun ca tot nu am primit banii si ce imi spune! Datorita faptului ca eu am renuntat la contractul de munca mai devreme de perioada pentru care era semnat, nu am dreptul sa imi primesc bonusurile si ca asta e o politica interna a bancii de care nici ei nu stiau ca mai este in vigoare si ca nu mai este absolut nimic de facut! Am ramas socata cand am auzit. Nu imi venea sa cred, nu mi-a zis nimeni vreodata ca daca plec se duce tot, ca nu imi primesc banii si asa mai departe. Acum, am tot stat si m-am gandit ca nu e in regula sa se intample asta. Nu are cum! Dosarele alea cine le-a facut, cine ia banii aia 3,5 lei.dosar? A venit Sfanta Filofteia sa le faca asa pro bono pentru renumita banca? Nu se poate... e bataie de joc! Nu vreau sa cred ca nu am cum sa rezolv aceasta situatie. Sunt banii mei, e munca mea si timpul meu si nu pot sa accept una ca asta. Chiar daca sunt putini bani sunt munciti de mine si am dreptul sa ii primesc! Ce ma sfatuiti... cum sa procedez? Sunt disperata, cum am mai zis, da sunt putini bani, dar cand nu ii ai sunt o avere!
Va multumesc anticipat si va rog sa ma ajutati, nu se poate sa fiu bataia de joc a unei astfel de institutii!
Art.166 C.mun. :
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
..
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns. Ma gandeam sa merg la HR la ei astazi sau sa merg direct la ITM? As vrea sa rezolv situatia asta omeneste cu vorba buna... dar daca vor continua, nu vreau sa ma las...

O zi frumoasa!
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2014
CristinaDumitru, utilizator
Puteti sa mergeti in ambele parti.
Multumesc pentru raspuns. Oricum, am de gand sa fac plangere impotriva ambelor firme. Atat firma de recrutare care nu a spus in contract tot ce era de spus, cat si impotriva bancii care nu a fost transparenta in decizii si nu m-a informat corect.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz Cristina urloiu Cristina urloiu Mi am declarat demisia cu preaviz dar mi s a oprit din salariu (bonusul lunar ;care la noi se acorda cu 2 luni in urma ).specific ca in durata preavizului am ... (vezi toată discuția)
Bună ziua o întrebare lucrez la o societate ca șofer profesionist ... TAURU93 TAURU93 Bună ziua o întrebare lucrez la o societate ca șofer profesionist și luna asta nu mi-au dat bonusurile de performanta specific nu sunt trecute în ... (vezi toată discuția)
Plata salariului CezarDugan CezarDugan Sistemul de salarizare convenit si stabilit prin contract cu firma E......... Romania srl consta in retributie lunara de 2000 RON plus inca un bonus de 700 ... (vezi toată discuția)