avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu preaviz

Mi am declarat demisia cu preaviz dar mi s a oprit din salariu (bonusul lunar ;care la noi se acorda cu 2 luni in urma ).specific ca in durata preavizului am lucrat program normal de 8 ore jumate , inclusiv chiar si sambetele si duminicile.
Mi s a spus ca n am luat bonus pentru ca sunt in demisie cu preaviz.
Ce este de facut ?
Cel mai recent răspuns: Cristina urloiu , utilizator 22:20, 6 Mai 2017
Neplata unor drepturi salariale de catre angajator poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Multumesc mult pentru raspuns !
Din ce citesc la dumneavoastră cu siguranță lucrați pe piața serviciilor. În primul rand dacă bonusul nu este stipulat în contraft este destul de greu. Faceți rost de grila de salariu și păstrați un exemplar pentru dumneavoastră. Dacă ați primit banii pe card aveți un avantaj sau poate un fluturaș. Dacă nici una din ele căutați sa aveți și cea mai mica dovada ca ați primit acele bonusuri. Cereți în scris ( prin fax cu confirmare sau scrisoare recomandata) un răspuns de ce nu primiți bonusul
Dacă nu primiți nici un răspuns mergeți la itm și faceți plângere. Dacă nici așa nu se rezolva puteți acționa în judecata, dar dacă nu puteți demonstra ca ați primit bonusuri puteți pierde.( puteți ruga colegi sau foști colegi sa vina martori și sa depună mărturie cu procedurile de lucru neetice).
Sesizarea la ITM nu este conditionata de raspunsul angajatorului.
Am inteles,
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz gabyomg gabyomg Salutare, Am lucrat pe o perioada de 2 ani de zile la o firma, in luna lui decembrie din cauza unor neintelegeri am hotarat sa imi dau demisia. Am anuntat ... (vezi toată discuția)
Bonus neplatit dar comunicat Rasara Rasara Buna ziua,La firma la care lucrez se acorda suplimentar salariului bonus de performanța. Pentru trimestrul 4 anul trecut mi s-a comunicat valoarea însă ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Camelia40 Camelia40 Buna ziua! In ziua in care depun demisia fara preaviz , pt ca angajatorul nu a platit salariile si contributiile , mai trebuie sa stau in acea zi la munca pana ... (vezi toată discuția)