Buna ziua,
Am o situatie in care unele terenuri ale bunicului,au fost date unchiului meu,pe Legea 18/1991,fara sa se tina cont de restul fratilor acestuia (tatal meu si sora sa), cu toate ca si acestia au depus cereri pe Legea 18/91.
In esenta,acest lucru s-a putut intampla intrucat la intrarea in CAP,in anii 1959-1963 unchiul meu ar fi declarat pe proprie raspundere ca detine teren si intra cu acel teren in CAP. Dar,terenul era,de fapt,al tatalui sau - bunicul meu.
Pe baza acelei "declaratii pe proprie raspundere" s-a ajuns sa fie pus in posesie de Primaria locala asupra terenului ce era al tatalui sau,fara sa i se aloce si celorlalti frati (tatal meu si sora sa). S-a putut face asa ceva,intrucat nu s-a stiut ca bunicul meu avea acte oficiale asupra terenului respectiv,autentificate de judecatorie in 1933.
Recent,am intrat in posesia acestor acte,in original,fapt pentru care m-am dus la primaria respectiva si am solicitat,in scris,documentele ce au stat la baza punerii in posesie a unchiului meu.
Primaria,nu mi-a comunicat niciun act doveditor al provenientei terenului,care sa fi stat la baza punerii in posesie,insa mi-a comunicat,in scris,ca a fost pus in posesie in baza actelor ce-i dovedeau ca ar fi fost proprietarul terenului (cu,care a intrat in CAP) dar fara a le indica sau sa mi le dea in copie.
Dupa cum m-am informat,astfel de documente ce au stat la baza reconstituirii sau constituirii dreptului de proprietate,fac parte diun categoria informatiilor de interes public,fiind liber accesul la ele. Cu toate acestea,primaria a refuzat in mod constant sa-mi elibereze astfel de documente.Recent,chiar mi-a comunicat,in scris,ca astfel de documente se dau doar mostenitorilor de drept,omitand insa,ca eu,chiar sunt mostenitor de drept...
As vrea sa stiu,daca am dreptate si daca pot face o plangere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor,sau ce altceva as putea face ?
Va multumesc.
Legea nr.544/2001:
Art. 22.
(1) În cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plângere la sectia de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autoritătii ori al institutiei publice. Plîngerea se face în termen de 30 de zile de la da
ta expirării termenului prevăzut la art. 7.
(2) Instanta poate obliga autoritatea sau institutia publică să furnizeze informatiile
de interes public solicitate şi să plătească daune morale şi/sau patrimoniale.
Am facut un memoriu la Prefect. Din surse neoficiale,am aflat ca s-a deplasat o comisie la Primarie,care a verificat cele expuse de mine si probate prin acte atasate memoriului.
Deci,voi primi un raspuns in curand.
Dar,ma interesa o plangere penala impotriva secretarului,care este vinovat direct.
Credeti ca este posibila ?
Va multumesc.
E discutabil care din informatii sunt de interes public, si care nu, daca ar fi sa ne gandim ca nu sunteti mostenitor. Dar, din moment ce dvs. ati facut dovada cu acte ca sunteti mostenitor aveati tot dreptul legal sa accesati acele documente, care ar trebui sa vi se puna la dispozitie. Din pacate multi au fost lasati fara mostenire din cauza acestor declaratii pe proprie raspundere. Si eu am avut acelasi caz, pe care ulterior l-am abandonat deoarece nu vroiam avere ci doar sa-si ia fiecare ce i se cuvenea de drept dupa parintii sai. Acum dvs. puteti sa-l dati in judecata pe unchi pentru declaratie falsa, mai mult puteti sa solicitati in instanta retrocedarea terenurilor, depinde ce doriti sa intreprindeti si pana unde vreti sa ajungeti. Comisia de ancheta este obligata sa va dea un raspuns in scris. Eu sunt de parere ca o vor coti si va vor informa ca unchiul a fost pus in posesie ca urmare a declaratiei si sa-l actionati in judecata. Sa ne informati cum ati rezolvat.