Codul Muncii nu prevede modul de calcul al CO , ci doar durata minima a acestuia sau cum se poate calcula indemnizatia aferenta acestuia .
Codul muncii prevede doar ca, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Calculul indemnizatiei se poate face astfel:
- presupunem ca angajatul este incadrat cu 200 lei brut lunar.
- in cele 3 luni anterioare a avut 200 lei lunar, lucrand cate 4 zile lunar (1 zi lucrata = 2 ore)
- media zilnica = (200+200+200) : (4+4+4) = 50 lei
- in luna curenta efectueaza 4 zile CO (2 ore/saptamana x 4 saptamani), deci indemnizatia este de 50 lei/zi x 4 zile = 200 lei.