avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu odihna

Buna ziua.
O persoana lucreaza 12/24 iar contractul de munca este pe 4 ore.Salariul este de 450 lei.La cate zile de concediu are dreptul si cum se calculeaza plata?La salariul din contractul de munca sau la cel minim pe economie?
Cel mai recent răspuns: Alexandrarares , utilizator 12:56, 14 Iulie 2014
Salariatul are dreptul la numarul de zile de concediu de odihna care este consemnat in contractul individual de munca. De obicei, sunt 20 de zile lucratoare de CO anual.
Chiar daca are 1/2 norma, angajatul are dreptul tot la 20 de zile lucratoare (numai ca zilele lui sunt de 4 ore).
Calculul se face folosind media veniturilor realizate in cele 3 luni anterioare, reprezentand salariul de baza si sporurile cu caracter permanent de care beneficiaza, cu respectarea art.150 din Codul muncii.

ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Atentie la calculul mediei pentru o zi de CO, daca aceasta este mai mica decat salariul brut calculat pentru o zi de munca, atunci alin.(1) ne obliga sa majoram valoarea mediei zilnice de CO.

Pentru calculul practic va dau un exemplu:
10 zile de CO in luna iulie pentru angajatul cu 1/2 norma si 450 lei salariu brut

luna iunie - 20 zile lucrate - venit brut 1000
luna mai - 21 zile lucrate - venit brut 1000
luna aprilie - 21 zile lucrate - venit brut 1000
total - 62 zile - venit brut 3000

- salariul / 1 zi = 450 : 23 zile lucratoare iulie = 19,56 lei/zi
- media zilnica CO = 3000 : 62 = 48,38 lei - fiind mai mare decat 19,56 lei/zi, se va calcula indemnizatia cu 48,38 lei/zi.
- indemnizatia CO = 48,38 x 10 zile CO = 484 lei

Nu are cum sa lucreze 12 ore , daca are c.i.m. pe 4 ore.

Art.106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
.....

Art. 145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
........

Timpul partial al contractului de munca nu influenteaza durata concediului medical. Astfel, un salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial va beneficia de o durata munima a CO de 20 de zile lucratoare.
freeelis a scris:

Nu are cum sa lucreze 12 ore , daca are c.i.m. pe 4 ore.

Ba da,are cum.Asta este politica firmei respective.Si a multor altora.Dari mai putine la stat pentru angajatori.Este un fel de ,,moda'' acum.Suma pe statul de plata este cea din contract iar restul pana la suma totala pe care au negociat-o.......cred ca stiti si dvs.

Va multumesc amandurora pentru raspunsuri.
Vedeti ce spune Codul Muncii cu privire la timpul de munca pentru cei incadrati cu timp partial .
Cu tot respectul dar firmele mici nu urmeaza toate legile din codul muncii.Merg la intelegere cu angajatii.Iar daca acestia refuza conditiile lor le spun simplu ca pot pleca pentru ca sunt altii dornici de munca in orice conditii.Oamenii fac orice pentru a avea un loc de munca in zilele acestea.Eu nu judec pe nimeni.Doar am pus o intrebare in numele altcuiva.

Alte discuții în legătură

Calcul plata zile concediu BogdanMohora BogdanMohora Buna ziua, Firma la care am lucrat trebuie sa imi plateasca 21 zile de concediu. Salariul meu \\"in mana\\" a fost de 3000 lei si 19 bonuri de masa. din ... (vezi toată discuția)
Plata salariu pe perioada concediulul de odihna ralucaboeriu ralucaboeriu Buna ziua, Indemnizatia de concediu se calculeaza in functie de 3 luni anterioare, daca intr-una din luni am avut zile de concediu de odihna automat imi ... (vezi toată discuția)
Rugaminte calcul salariu. laura59 laura59 Avand in vedere art. 150 din Codul muncii, alin.1 si 2, va rugam sa ne spuneti cum se calculeaza drepturile salariale ale unui angajat care a fost in concediu ... (vezi toată discuția)