avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Drepturi privind procurarea certificatului de celibat
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Drepturi privind procurarea certificatului de celibat

Buna ziua, ma confrunt cu o situatie.

Trebuie sa scot acest certificat de celibat- sau adeverinta stare civila, asa cum i-au spus cei de la Ambasada, insa locul meu de nastere este in alta localitate, destul de departe.

Cei de la Ambasada mi-au spus ca trebuie sa fac cerere acolo unde am domiciliu- respectiv la sector 3 bucuresti.

Am vorbit cu cei de la starea civila si ei insista ca nu ma pot ajuta si trebuie sa ma deplasez in localitatea unde m-am nascut. Intrebarea mea cei de la starea civila unde am domiciliul sunt obligati sa ma ajute in aceasta problema sau m-ar putea ajuta doar daca au chef?

Ma gandesc sa fac o cerere scrisa catre starea civila a sectorului 3 dar nu stiu daca exista temei legal in baza carora sa le cer (nu sa ii rog, ca nu merge) sa imi procure aceasta hartie. Pentru ca am vorbit cu cei din localitatea de unde ar trebui sa iau acest certificat si mi-au spus ca se practica ca cei unde ai domiciliul sa ceara aceasta hartie. Deci cei de la sector 3 nu vor.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:47, 31 Martie 2021
Faceti cerere adresata sefului Serviciului Stare Civila de la sect. 3 si scrieti in ea ca solicitati eliberarea unei adeverinte privind starea civila - Anexa 9.
Anexati copie dupa certificatul de nastere, cartea de identitate si platiti o taxa de 2 lei probabil acolo la ei. Eventual incercati sa intrati in audienta.
Nu aveti pe ce sa va intemeiati cererea insa daca au bunavointa va pot ajuta pentru ca pot solicita date prin corespondenta de la locul nasterii. Cei din localitatea dvs. au dreptate, se practica.

Partea proasta la cererile de acest fel depuse la locul de domiciliu este ca se asteapta pana la 30 de zile ca sa intre omul in posesia adeverintei, certificatului etc.

In caz ca nu reusiti sa ii convingeti nu va ramane decat sa faceti cuiva de la locul nasterii o procura speciala la notariat pentru obtinere - asta in caz ca nu reusiti sa ajungeti dvs. acolo.
Teoretic cei de la Sc.3 au dreptate, deoarece nu se prevede in lege oportunitatea de a se putea solicita anexa 9 de la locul de domiciliu care pot face o corespondenta cu cei de la locul de nastere. In practica lucrurile sunt altfel, deoarece se fac solicitari, dar fiecare o face pe raspunderea lui. Termenul este de 30 de zile dupa cum s-a mai mentionat. Nu uitati ca daca aveti nevoie de dovada in Italia, Spania, etc. aceasta trebuie apostilata de prefectura.
Buna seara.Va rog mi-ar trebui o adeverință de celibatar pt ITALIA. Am fost măritată și soțul a decedat si imi trebuie pt la casa de pensie de acolo pt a beneficia de pensie de urmaș. Eu am solicitat și ca motiv am scris mostenire in loc de văduva văzînd faptul că nu am fost maritata in Romania. Este valabilă !!! ca pe ei îi interesează să nu ma fii recăsătorit ca altfel numai ai dreptul la pensia de urmaș. Multumesc.Astept va rog un răspuns
Da ce starea civila e pe am chef sau nu sa lucrez? Daca dvs. va prezentati la ambasada/consulat aceasta este obligata sa va elibereze acolo adeverinta de celibat. Daca va prezentati dvs. la starea civila de la locul dvs. de domiciliu cei de primarie sunt obligati sa faca corespondenta cu cei de la locul dvs. de nastere iar aceasta corespondenta dureaza 30 de zile. Probabil cei de la sc. 3 v-au spus ca ar fii mai bine daca v-ati deplasa personal la starea civila de la locul dvs. de nastere deoarece acolo in 3 zile ati obtine adeverinta. Aveti grija ca adeverinta este valabila doar 3 luni de la eliberare, iar daca aveti nevoie de ea in Spania, Italia, trebuie apostilata. Daca nu va puteti deplasa in tara puteti face o imputernicire/procura speciala la ambasada prin care sa imputerniciti o terta persoana care sa solicite de la st.civ. de la locul dvs. de nastere adeverinta pentru dvs. In procura trebuie sa specificati unde, cand si cu cine urmeaza a va casatori.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2021
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de celibat catycucerescu catycucerescu Buna ziua. Fiti amabili, unde as putea obtine un certificat de celibat in care sa se indice: \"Eliberam prezenta pentru a-i folosi la incheierea casatoriei in ... (vezi toată discuția)
Casatorie in germania micatalin71 micatalin71 As dori sa imi spuna si mie cineva ce inseamna urmatorii termeni: 1. declaraţia de celibat 2. certificatul de celibat 3. Certificatele de stare civilă ... (vezi toată discuția)
Casatoria intre un cetatean roman si unu cetatean grec ce acte sunt necesare si care este valabilitatea acestor acte? sylvye sylvye Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti sa imi explicati ce acte sunt necesare pentru casatoria intre un cetatean roman si unul grec? Casatoria ... (vezi toată discuția)