avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1179 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tendinţe în lumea creditării Lucruri ascunse despre credite prima casa
Discuție deschisă în Tendinţe în lumea creditării

Lucruri ascunse despre credite prima casa

Am mers la mai multe banci si m-am interesat despre un credit prima casa. Am primit unele raspunsuri insa ma tem ca sunt lucruri pe care angajatii bancii au omis sa le spuna. Care ar fi cele mai importante lucruri de care sa tin cont legal si financiar?
Cel mai recent răspuns: unombun , utilizator 01:22, 23 Aprilie 2014
Buna seara,

Incercati sa faceti rost de contractul de credit inainte sa il semnati si cititi-l integral sau duceti-l la un avocat. Stiu ca in general bancile nu dau contractul decat cand se semneaza.. dar incercati. Daca nu vi-l dau inainte macar stati acolo 2 ore si cititi-l inainte sa il semnati.

Aveti grija la clauze de genul comisioane de rambursare anticipata, dreptul bancii de a modifica dobanda unilateral, sau alte clauze care dau bancii dreptul sa schimbe contractul fara sa va intrebe ce parere aveti si dvs. Nu uitati ca nu va obliga nimeni sa semnati, chiar daca de asta ati mers la banca, dar odata ce semnati se considera ca stiti ce ati semnat.

Succes!
Multumesc pt sfat.
Este dificil ca, dupa analiza financiara efectuata, sa nu obtineti o adresa de mail a agentului bancar, ofiter de credite sau cum ii spun la acea banca.
PE ACEA ADRESA ii trimiteti o solicitare de consultare a contractului de credit in care aratati ca aveti nevoie de el cu minim o saptamana INAINTE de semnarea contractului; in esenta, dupa ce treceti de aprobarea financiara nu ar avea vreun temei sa nu vi-l trimita.
Apoi sunati agentul si-i spuneti ca i-ati trimis o solicitare, sa nu uite de ea.

Dupa aceste demersuri e dificil sa refuze, deja aveti dovada scrisa ca ati solicitat; daca nu va trimit contractul, reveniti la mail, aratati chestiuni legale deja: ca sunteti in imposibilitatea de a cunoaste contractul si, deci, de a-l negocia si ca un contract de credit nu e unul de adeziune, el trebuie cunoscut si negociat de ambele parti, altfel fiind nul. Ceea ce, sigur, banca nu isi doreste.

Cat despre lucruri ascunse, ele sunt ascunse in atatea forme, incat degeaba va spunem CARE sunt lucrurile de care sa va feriti, daca dv. nu le veti recunoaste dupa FORMA in care sunt trecute.
De exemplu, dobanzile penalizatoare (dobanda la dobanda) nu sunt chiar legale; uneori, in contract nu scrie dobanda penalizatoare, aceasta e inlocuita cu o locutiune substantiala din care poti intelege mai ce vrei si ce nu vrei... de exemplu, ca nivelul dobanzii se poate modifica in caz de restante. Ok, cine-l poate modfifica? Cu cat? Ce inseamna restante? Se modifica temporar... cum se modifica in conditiile in care dobanda e definita in contract ca ROBOR plus marja?

Este extrem de dificil de aratat toate capcanele unui contract de credit. Aveti grija la comisioane, la cele de rambursare sau de privit clientul in ochi!


Si daca nu imi convin niste clauze?...Mi-e greu sa cred, ca o banca le scoate doar sa imi faca mie pe plac.Eu sunt acum in situatia asta si nu-mi permit sa ratez contractul,dar nici sa ma nenorocesc pe viata.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de credit ONU EMIL ONU EMIL Am contractat in noie. 2007 un credit de nevoi personale fara ipoteca cu dobanda variabila de la banca Millenium. In martie 2007 s-a marit dobanda cu 1,5 ... (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Calculare rate credit ContSters79575 ContSters79575 Am imprumutat de la o banca 11000, urmand sa-i rambursez in 10 ani. Actuala dobanda este 14.4%. Am cerut micsorarea ei, dar se fac ca ploua . Ratele mele ... (vezi toată discuția)