Buna ziua,
Am o problema,dar sa incep cu inceputul.
Sotul meu a lucrat di septembrie 2008pana acum 3 zile,13.04.2009,la o firma,dar nu a mai primit salariul din luna decembrie.Afacut demersuri si a descoperit ca nu i s-a inregistrat contractul de munca la ITM.
Patronul nu vrea sa-i mai plateasca salariul si vreau sa stiu ce am putea face,care sunt pasii pentru a ne recupera banii.
Sunt documente in firma respectiva,facturi intrare-iesire,e-mailuri,contracte semnate de sotul meu care sa ateste ca a muncit acolo,sunt colegi si cleinti care sa confirme veridicitatea celor spuse de sotul meu.
Va rog sa-mi spuneti ce pot face.
Va multumesc anticipat.
O zi buna!
Alina.
1. Sotul dvs. a gresit ca nu a cerut un exemplar din contractul individual de munca, inregistrat la ITM (angajatorul era obligat sa i-l dea).
2. Daca nu i s-a inregistrat CIM la ITM nu putea fi trecut nici pe statul de plata. Atunci cum lua salariul? Semna undeva?
3. Sa faca sesizare la ITM, urgent. Conform Codului muncii: Art.16 (2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
4. Sa stranga de prin unitate probe cu care sa dovedesca faptul ca a lucrat acolo (acte, documente, martori).
5. Tineti-ne la curent cu ce s-a rezolvat de catre ITM si va vom mai spune apoi, daca este cazul, ce sa mai faceti.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Sotul meu nu mai are acces in firma respectiva,deci nu mai are cum sa ia documente sua copii ale documentelor,dar mai sunt colegi care inca lucreaza tot fara forme legale precum si altii care au plecat fara sa-si recupereze salariul,toti acesti ar putea fi citati ca martori sau chiar ca parti in cazul unui proces.
Oare se poate rezolva daca se face plangere la ITM,apoi la Administratia Financiara,Garda Financiara precum si la Inspectia Muncii?
Stiti cazuri asemanatoare care actionate in instanta au avut castig de cauza?
Cum se achita cheltuielile de judecata intr-un asemenea caz,fiecare parte le achita pe ale ei sau in cazul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile,partea perdanta suporta toate cheltuielile de judecata?
Va multumesc .
O zi buna.
Stiu destule astfel de cazuri si in instanta au castigat. Ca si reclamant dvs puteti cere ca angajatorul sa plateasca cheltuielile de judecata, desi, din cate imi aduc aminte nu se percepe nici o taxa pentru solutionarea conflictelor de munca. Stiu ca puteti depune chitanta si factura emisa de avocatul care va apara, ca si cheltuiala de judecata, pentru a o recupera tot de la angajatorul parat.
1. Nu aveti treaba cu Garda financiara sau Administrtia fiscala.
2. Inspectia Muncii este forul tutelar al ITM-urilor judetene.
3. Dvs. faceti asa cum vi s-a spus mai sus. Pana la judecata mai este.
4. Daca vreti puteti actiona direct ininstanta pe angajator la Tribunalul unde aveti domiciliul sau resedinta. Finnd litigiu de munca nu platiti taxe. Este bine insa sa aveti un avocat care sa cunoasca dreptul muncii iar onorariul lui il recuperati de la angajator prin instanta. Nu aveti cum pierde un asemenea proces (depinde si de avocat).
Alte discuții în legătură
Neplata salariului
danutz69
Sunt in situatia de a nu fi primit salariul aferent ultimelor 3 luni , iar angajatorul find un ong vine cu tot felul de justificari mai mult sau mai putin ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca
vinerica
Buna ziua!
Nu stiu cui sa ma adresez? si daca ma poate ajuta cineva intr-o problema ,litigii de munca?
Am lucrat la o societate privata si am fost nevoita sa ... (vezi toată discuția)