avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neplata salariilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neplata salariilor

Buna ziua,
Sunt angajata cu carte de munca, angajatorul imi da salariul foarte greu, tin sa mentionez ca mereu trebuie sa ma rog de el sa imi dea salariul si niciodata nu mi-l da integral, acum mai am de luat 200 de lei de pe luna ianuarie plus salariul pe februarie si martie. In aceasi situatie cu mine se afla si ceilalti colegi de lucru. As dori sa imi dau demisia dar stiu ca daca voi face acest lucru nu imi voi primii banii ca asa au patit si alti colegi care si-au dat demisia.Eu lucrez la receptia unui hotel, avem incasari destul de bune as dori sa stiu daca imi dau demisia si imi iau din casa valoarea salariului neprimit e ilegal? Nu stiu ce sa fac sa ii conving sa imi dea salariul, am datorii la intretinere si chirie din cauza neprimirii saariului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 9 Iulie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
1. Nu luati bani din casierie / sertar etc. E furt, faceti puscarie pentru nimic.
2. Singura solutie sa va luati banii este sa il dati in judecata. Actiunea este simpla, nu platiti taxe sau altceva, si aveti mari sanse de castig daca nu ati semnat state de plata pentru salariile pe care le pretindeti.
Banii ii vati castiga chiar daca va dati demisia, pentru perioada lucrata si neplatita.

In paralel cu datul in judecata, puteti sa faceti si o plangere la ITM, care se poate termina cu o amenda pentru firma, dar care nu va poate recupera dvs. banii.

Nu dati banii la executor pentru notificari, nu ajuta la nimic. Veti apela la executor doar dupa ce castigati procesul.

Sfatuiti si colegii sa actineze in judecata.
In temeiul art. 81 alin. (8) C. muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz si in cazul incalcarii de catre angajator a obligatiilor izvorand din contractul individual de munca.

Alături de posibilitatea de a demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor sale, va pastrati si dreptul de a sesiza instanţa judecătorească si/sau Inspectia Muncii ori ITM-ul..
Buna ziua,

am nevoie de ajutorul dvs in ceea ce priveste neplata salariului pe luna aprilie 2012. Eu mi-am dat demisia in luna mai si cand am plecat de acolo nu mi-au dat salariu si pe luna aprilie. Le-am tot trimis mesaje si mi s-a spus de fiecare data ca nu are bani si ca nu poate sa dea in cap oamenilor ca sa ma plateasca pe mine, dar mie mi-a cerut sa stau in preaviz stiind ca pe mine nu ma va plati. Singura solutie ca sa imi recuperez banii ar fi sa ii dau in judecata? Daca da, va rog sa-mi spuneti cum sa procedez cu cele mai mici costuri posibile.

Va multumesc anticipat.
Depuneti o cerere de chemare in judecata a angajatorului pentru a fi obligat la plata drepturilor salariale restante .. cererea se depune le Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Daca doriti va puteti anagaja un avocat , iar onorariul achitat acestuia se poate recupera, in caz de castigarea procesului, sub forma cheltuielilor de judecata de la partea adversa - fostul dvs angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz gabigurzu gabigurzu intentionez sa demisionez fara preaviz deoarece angajatorul nu respecta cim printre altele si plata salariilor . cum imi pot recupera drepturile salariale ... (vezi toată discuția)
Inplicatii juridice anidarius anidarius Sunt Director Economic, si de 2luni firma nu mi-a mai facut platile salariale. Ce implicatii juridice ar rezulta daca in cateva zile imi voi prezenta demisia ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani broscatani broscatani buna seara, am lucrat la o firma timp de 3 ani, si anul trecut din mai au inceput sa mearga lucrurile mai rau. eu nu mi-am primit banii pe 3 luni (iulie, ... (vezi toată discuția)