avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare bani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare bani

buna seara,

am lucrat la o firma timp de 3 ani, si anul trecut din mai au inceput sa mearga lucrurile mai rau. eu nu mi-am primit banii pe 3 luni (iulie, august, septembrie) dupa care au fostdat si afara. cum as putea sa procedez sa recuperez acele 3 salarii? la firma de cate ori sun mi se spune ca nu au bani
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:30, 23 Februarie 2013
primul pas : mergeti la un mediator si acesta va poate ajuta sa incheiati un acord cu angajatorul , acord in care angajatorul se obliga sa va plateasca salariile la o anumita data. daca ajungeti la o intelegere si se incheie acordul , autentificati-l la un notar . acordul autentificat are valoare de titlu executoriu . daca angajatorul nu respecta data platii , puteti merge cu acordul autentificat la un executor judecatoresc care va incepe executarea silita.
pasul 2 : daca angajatorul refuza sa se prezinte la mediator sau nu vrea sa semneze un acord cu dumneavoastra, cu dovada ca ati incercat medierea puteti sa deschideti o actiune in instanta ( dezavantajul in acest caz este ca poate dura si un an de zile )
@ broscatani

In temeiul art. 81 alin. (8) C. muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz si in cazul incalcarii de catre angajator a obligatiilor izvorand din contractul individual de munca. Neplata salariilor constituie un motiv de a demisiona fara preaviz.

Alături de posibilitatea de a demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor sale, va pastrati si dreptul de a sesiza instanţa judecătorească - cererea se depune le Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare - si/sau Inspectia Muncii ori ITM-ul..

~ final discuție ~