avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva intracomunitar

Buna ziua,
Am o mare rugaminte si este f. ,f. urgent.
Firma mea importa marfa din italia. De curand am primit o cerere de la o firma din romania care doreste sa achizitioneze marfuri de la firma mea, dar cu livrare direct in italia, unde aceasta firma romaneasca efectueaza lucrari.
Furnizorul meu italian cand a auzit ca eu vreau sa livrez marfa tot in italia, fara sa mai aduc marfa pe teritoriul nostru mi-a spus ca este obligat sa-mi factureze cu tva.(mentionez ca tva in italia este de 20%). Contabila nostra ne spune ca nu putem deduce tva-ul si ca trebuie adaugat per piese. In acest moment risc sa pierd tot adaosul meu comercial.
Va rog sa ma ajutati deoarece maine seara marfa va ajunge la destinatie. Ce pot sa fac?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 13:40, 16 Aprilie 2009
Revin cu rugaminte de ajutor
Va rog, este esential sa lamuresc aceasta problema. Este foarte urgent sa aflu o baza legala.
Moderatorii au dat intotdeauna raspunsuri fiabile multor probleme complicate.
Va rog foarte mult sa nu-mi ocoliti intrebarile pentru ca veau sa fiu in legalitate si nu vreau sa pierd tot profitul.
Ce e de facut?
Firma din Italia va factureaza cu TVA pentru ca are loc consumul pe teritoriul tarii respective. TVA-ul poate fi recuperat de catre dvs de la fiscul din Italia doar ca trebuie sa depuneti documentele justificative. Dar in caz de continuitate a acestei activitati va recomand sa va inregistrati fiscal in Italia sau sa va desemnati un reprezentant fiscal pentru astfel de operatiuni, asa o sa puteti deduce TVA-ul mai repede.
Va multumesc pentru informatie si aveti dreptate, Italia va factura cu TVA, insa am urmatoarele dileme in continuare:
1. In codul fiscal spune ca se va percepe un singur TVA in statul membru in care se realizeaza livrarea. In aceasta situatie pot intelege ca odata ce am invoice-ul Italian care contine separat TVA si il platesc in Italia (catre furnizor si acesta catre Administratia fiscala Italiana) inseamna ca il pot deduce in Romania, ceva similar cu platile de TVA catre vama, cand Romania nu era in UE si anume:
TVA facturat minus TVA platit la intrare in vama din Romania egal rest de plata TVA in Romania.
in aceasta situatie:
TVA facturat in Romania minus TVA platit catre Italia egal rest de plata TVA in Romania
In situatia in care aceasta perspectiva este corecta nu stiu contabil cum inregistrez TVA-ul de pe factura Italiana in contabilitate.

2. In situatia in care punctul 1 nu este corect si va trebui recuperat TVA-ul din Italia am aceeasi problema de inregistrare in contabilitate si in plus nu stiu ce documente justificative sunt necesare si unde pot fi trimise acestea, mentionand ca aceasta operatiune nu cred sa mai aiba continuitate.

Va multumesc anticipat si sper sa intelegeti ceea ce am incercat sa explic avand in vedere ca nu sunt de profesie economista.
Punctul 1. nu e corect. TVA-ul daca nu e cu carcater de continuitate operatiunea il recuperati de la fiscul din Italia cu urmatoarele documente:
- factura de achizitie + factura emisa de catre societatea dvs. - justificarea ca marfa a fost utilizata pe teritoriul din Italia;
- CUI;
- CIF;
Aceste documente trebuie sa le traduceti in italiana. E posibil ca fiscul din Italia sa va mai solicite si alte doc. suplimentarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea tva china Davidstefan2 Davidstefan2 Doresc sa import marfa de circa 8000€ din China ca sa o vind in Italia si Romania. Am de achitat TVA la Vama cind o sa imi vina marca. Cind eu sa sa vind ... (vezi toată discuția)
Facturare madalina_oprea madalina_oprea E POSIBIL CA O FIRMA ROMANEASCA SA FACA O FACTURA UNEI FIRME ITALIENE SI SA LIVREZE MARFA UNEI FIRME ROMANESTI? SE POATE SPECIFICA PE FACTURA CA DESTINATIA ... (vezi toată discuția)
O problema mai ciudata albertina elena albertina elena Buna ziua, Am o mare rugaminte la dvs. Firma la care lucrez importa marfa din italia. Si acum urmeaza problema: am primit o comanda de la o societate ... (vezi toată discuția)