Doresc sa cumpar un apartament executat silit, creditorul fiind o banca, iar debitorii sot si sotie. Instanta a admis cererea bancii de incuviintare a executarii silite sub toate formele titlurilor executorii, incheierea finala avand sintagma Fara cale de atac. Executarea silita se face conform art. 845 CPC. Aici apare nedumerirea mea pentru ca imprumutata este, de fapt, firma sotului, care nu are administrator, insa are 3 actionari: sotul (probabil 50%) si cei 2 copii/rude (probabil cu 25% fiecare). Firma este in insolventa, chiar faliment, iar diferite instante au incuviintat cereri de executare silita formulate de mai multi creditori, altii decat banca, impotriva firmei (nu a debitorilor mentionati). Intrebarea mea este ce riscuri sunt in aceasta situatie si, eventual, cum pot fi eliminate? O alta intrebare: exista riscul sa nu pot intra in posesia imobilului din cauza unui eventual contract de comodat sau a altei sarcini de genul asta? Multumesc
Daca imobilul e proprietatea altei persoane, decat firma, nu aveti o problema. El a fost executat datorita faptului ca s-a constituit garantie reala asupra lui. Altfel, doar in cazul in care se dovedeste bancruta frauduloasa, se pot indrepta creditorii impotriva bunurilor asociatilor. Dar si aici creditoruld e rang 1 se indestuleaza primul, in acest caz banca ce v-a vandut dvs locuinta. Exista insa un alt aspect: casa vi se poate adjudeca, dar pe locuitori nu ii puteti scoate din imobil (daca nu vor sa plece de buna voie) decat prin sentinta jduecatoreasca.
Multumesc pentru raspuns. Sa zicem ca exista un contract de inchiriere, am inteles din NCPC ca nu sunt obligata sa respect locatiunea in cazul in care chiria este mai mica cu 1/3 decat pretul pietei si contractul de inchiriere nu este inscris in CF. In plus, in calitatate de adjudecatar, am dreptul sa fiu numita de executor administrator-sechestru si, implicit, am obligatia sa denunt contractele de inchiriere existente si dreptul de a incasa chiria pana in momentul parasirii imobilului de catre chiriasi. Acum, avand in vedere si faptul ca am un copil de 6 luni, am 4 intrebari: 1. Cam cat dureaza evacuarea chiriasilor si cum ar trebui sa mi motivez cererea catre instanta de executare? 2. In cazul unui contract de comodat cum procedez, situatia fiind mai sensibila avand in vedere ca, pe langa faptul ca nu pot dispune de imobilul cumparat, nici nu am ce incasa? 3. Dreptul de a dispune de imobilul cumparat il am numai dupa intabularea acestuia? Nici dupa intabulare nu pot evacua chiriasii/comodatarii? Multumesc