avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia definitiva si irevocabila poate fi atacata?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia definitiva si irevocabila poate fi atacata?

Custodia definitiva si irevocabila poate fi atacata? Si daca da in ce situatii?
Nu se ataca, insa nu are autoritate de lucru judecat asa ca se poate incepe un alt proces avand acelasi obiect daca s-au schimbat conditiile in care a fost obtinuta hotararea.
Ca ex mama obtine ca locuinta copilului sa fie la ea,apoi pleaca in afara tarii lasand copilul in grija bunicilor, sigur ca tata poate cere schimbarea locuintei copilului si are sanse sa obtina ca minorul sa locuiasca la el.
puteti apela la medierea custodiei comune daca s-au schimbat unele din conditiile care erau la emiterea hotararii. In fapt, cam peste 2-3 ani de la emiterea hotararii in ceea ce priveste custodia comuna conditiile de trai ale parintilor se schimba (loc de munca, domiciliu, castiguri, relatii) si apar noi conflict legate de copil. Din acest motiv se simte necesara re-discutarea custodiei comune in noile conditii. Medierea e foarte utila in aceste cazuri. Succes!
nu trebuie sa treaca 2-3 ani. oricand poate ataca hotararea in ce priveste copiii pe art. 403 Cciv. medierea o fi utila dar nu rezolva nu va scuteste de proces. acordul de mediere este o simpla tranzactei privata, care trebuie consfintita de instanta pentru a fi titlu executoriu. si si acesta se poate modifica n cond art. 403 C.civ
de acord, poate trece si o luna si conditiile se schimba, impunandu-se o noua discutie privitoare la custodie. Ideea e ca lucrurile se schimba, eu aproximand ca in 2-3 ani e necesara rediscutarea problemelor. Cat priveste afirmatia dvs "mediere o fi utila dar nu scuteste de proces" VA ROG SA NU MAI DEZINFORMATI justitiabilii lansand opinii false in mediul public. Acordul de Mediere privind custodia comuna se consfinteste de judecator, dar el este valabil si produce efecte juridice (obliga partile la respectarea lui) de la momentul semnarii. Mai mult, instanta consfinteste acordul in sensul ca valideaza intelegerea agreata de parinti ca urmare a discutiilor din mediere. Consfintirea nu inseamna proces deoarece nu se merge pe procedura litigioasa, ci se da un termen scurt pentru infatisarea partilor si sustinerea celor continute in Acordul de Mediere, dupa care se emite o Hotarare de expedient ce contine in dispozitiv exact textul Acordului de Mediere. Deci nu vorbim de un proces, ci de o procedura scurta de cateva zile ori saptamani in care instanta verifica legalitatea si conformitatea intelegerii partilor. Fara probe, fara martori, fara citatii. Medierea in relatiile de familie privitoare la copii nu numai CA E UTILA, dar este foarte avantajoasa in ceea c epriveste conflictul dintre parinti, conflictul personal. Daca dvs indrumati partile doar spre instanta si le refuzati dreptul la un mediator si la o gestiune corecta a situatiei prin mediere si discutii oneste, mai ales in relatiile de custodie unde cadrul conflictual este unul foarte personal si privat, ma tem ca abordati gresit astfel de conflicte. Medierea scuteste partile de un proces costisitor. Cat priveste relatie parinte - copil, conflictul se amplifica in instante, in loc sa dezescaladeze si relatiile sa se reaseze in mod civilizat si corect.
Daca va referiti la custodia unui minor, adica la incredintarea unui minor catre unul dintre parinti, atunci da - poate fi atacata in momentul in care s-a schimbat ceva din contextul care a dus la respectiva hotarare.

Alte discuții în legătură

Procura sau nu pentru a lasa copilul la tata ? marlen33 marlen33 Buna ziua!Vreau sa plec pentru o anumita perioada sa muncesc in strainatate.L/am anuntat pe fostul sot ca in perioada cat voi fi plecata ii voi lasa copilul in ... (vezi toată discuția)
Custodie unica cu acordul partilor acciduzzu acciduzzu Este posibil sa se obtina in instanta custodia unica asupra copilului daca ambele parti sunt de acord cu asta? Motivul principal pentru care se doreste ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu mama dupa incredintarea minorului Ilenuta123 Ilenuta123 Buna ziua,doresc o lamurile din partea dumneavoastra:prin hotarare judecatoreasca mi s-a incredintat copilul minor in varsta de 6 ani,custodie comuna cu ... (vezi toată discuția)