Buna
Stie cineva daca in noile conditii te mai accepta ca si avocat definitiv daca ai 5 ani ca si jurist conform legii avoacaturii eu zic ca da;
"Art. 19
(1) Dobandeste calitatea de avocat definitiv, in conditiile art. 16, cel care inainte de primirea in profesie a indeplinit functii juridice timp de cel putin 5 ani.
(2) Fostii magistrati nu pot pune concluzii la instantele unde au functionat, iar fostii procurori si cadre de politie nu pot acorda asistenta juridica la organele de urmarire penala din localitate timp de 2 ani de la incetarea functiei respective. "
dar mai zic astia in ordonanta de modificare OUG 159/2008;
"
6. La articolul 16, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 16. — (1) Primirea in profesie se obtine numai pe baza unui examen la nivel national organizat de U.N.B.R, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat.”
7. La articolul 16, alineatele (2) si (3) se abroga.
In acest moment nu mai conteaza vechimea ca jurist, ci trebuie neaparat sa sustineti examenul de intrare in Barou, asa cum inclusiv dvs. invocati art. 16 (1) din O.U.G. 159/2008, "CUM ZIC ASTIA".
Va multumesc pentru raspuns,dar dupa examenul de intrare,daca raspunsul e pozitiv, daca am 5 ani vechime ca si jurist si examenul de definitivat in profesia de jurist,pot sa solicit intrarea in barou ca si avocat definitiv?
Articolul 16 din legea 51/1995;"Art. 16
(1) Dreptul de primire in profesie se obtine pe baza unui examen, organizat conform prevederilor prezentei legi si statutului profesiei.
(2) La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen:
a) titularul diplomei de doctor in drept;
b) cel care, anterior sau la data primirii in profesia de avocat, a indeplinit functia de judecator, procuror, notar, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani
In principiu, da. Inclusiv in Bucuresti am inteles ca au adoptat aceasta orientare, insa nu stiu pozitia UNBR, care a fost solicitata in aceasta cauza. In alte barouri nu au fost probleme. Cautati topicuri putin mai vechi pe forum, s-a tot discutat despre calitatea in care cei nou admisi sunt inscrisi in tablou si puteti da chiar de persoane care au fost in situatia expusa de dvs.