avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si credit cu ipoteca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si credit cu ipoteca

Buna.
Am o prietena care vrea sa divorteze.
Are doi copii minori si locuiesc intr-un apartament pe care sotul ei l-a primit in timpul casatoriei de la tatal lui prin donatie.
Au luat un credit de la banca pe numele prietenei mele la care au girat cu apartamentul.
Sotul ei spune ca v-a fi de acord cu divortul daca prietena mea ii v-a da 2000 de euro si v-a plati ea creditul in continuare (pe care oricum ea il plateste ca el nu lucreaza de ani de zile) iar el v-a parasi apartamentul si o v-a lasa pe ea sa stea in apartament cu cei doi copii. Spune ca e dispus sa faca o hartie la notar cum ca-i cedeaza ei apartamentul.
Va intreb, se poate face o astfel de hartie la notar? poate sa vina cu alte pretentii mai tarziu?
Poate prietena mea sa rezolve altfel situatia si sa nu ramana si cu copii si cu creditul din banca si sa fie nevoita sa se munte in chirie?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:52, 10 Februarie 2014
Intrucat este destul de neclara prezentarea va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat care, in urma studierii actelor, va poate lamuri exact asupra situatiei.
perfect de acord cu colegul ... oricum,ca sa-i lase apartamentul trebuie sa ceara si acordul bancii
Ipoteca ar ramane pe apartament indiferent in mana cui ar ajunge.
Dupa divort sotul ii poate vinde sau dona apartamentul, iar ea poate aduce un alt coplatitor pe care sa il accepte banca ca el sa nu mai fie parte in contractul de credit.
Va trebui sa mearga la banca intai si apoi la notar.
E o situatie buna si pt ea daca el ramane in continuare de acord.
Sa grabeasca totusi lucrurile ca pana face actele sotul se poate razgandi si in aceste conditii nu are sens sa plateasca acel credit.
Situatia presupune multe discutii, inclusiv in ce masura se poate revoca/anula donatia, se poate aduce la mostenire de alti eventuali urmasi ai domnului...
Daca se poate dona, trebuie vazut din contractul de garantare ipotecara.

Depinde si de valoarea creditului raportat la valoarea apartamentului daca el va emite pretentii sau nu, depinde de motivatia actuala a divortului, e cam ciudat ca sa doreasca sa divorteze si sa plece cand nu are nici de munca... trebuie sa fie o motivatie pe undeva. Si in functie de motivatie si unde va pleca sotul si cat va dura chestiunea... se pot schimba lucrurile. Schimbare de lucruri inseamna si regrete sau razgandiri.
Trebuie discutat cu un avocat, de acord.
Ce e cu Donatia? Si daca cel care a donat vrea inapoi? Oare cum a dat banca creditul cu ipoteca? Sunt multe necunoscute.

Alte discuții în legătură

Donatie parte imobil, soti in divort clotild clotild In 2012 am cumparat un imobil impreuna cu prietenul meu, in 2013 ne-am casatorit. In luna mai 2014 vom divorta de comun acord.Ne-am impartit bunurile, am ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni coproprietar la un apartament luat de sotul meu, inainte de casatorie prin prima casa ContSters407106 ContSters407106 Buna ziua, De curand m-am casatorit si sotul meu are un apartament inainte de casatorie, luat prin Prima Casa. Eu detin, de asemenea, o garsoniera pe care ... (vezi toată discuția)
Apartament ipotecat inainte de casatorie printzesa18 printzesa18 Buna Am achizitionat un apartament cu un credit ipotecatar inainte de casatorie. M-am casatorit si as vrea sa-l trec proprietar si pe sotul meu. Cum as putea ... (vezi toată discuția)