avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri comune?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri comune?

Daca sotul este titular pe un cont de economii si nu doreste sa faca imputernicire sotiei si nici sa dea detalii despre acest cont(ca fiind al sau personal...) ce parghii juridice are sotia de a avea acces sau de a utiliza acel cont? .De drept fiind un bun comun? nu?
Sau ce posilibitati juridice exista?!
Va multumesc.
Aveti vreun extras de cont sa stiti de ce suma e vb ?
Puteti cere partajul banilor in instanta.
Aveti si dreptul la informare.
Dreptul la informare Art. 318
(1) Fiecare sot poate sa ii ceara celuilalt sa il informeze cu privire la bunurile, veniturile si datoriile sale, iar in caz de refuz nejustificat se poate adresa instantei de tutela.
(2) Instanta poate sa il oblige pe sotul celui care a sesizat-o sau pe orice tert sa furnizeze informatiile cerute si sa depuna probele necesare in acest sens.
(3) Tertii pot sa refuze furnizarea informatiilor cerute atunci cand, potrivit legii, refuzul este justificat de pastrarea secretului profesional.
(4) Atunci cand informatiile solicitate de un sot pot fi obtinute, potrivit legii, numai la cererea celuilalt sot, refuzul acestuia de a le solicita naste prezumtia relativa ca sustinerile sotului reclamant sunt adevarate.

Va puteti face si dvs un cont in care sa va tineti banii pt a putea si cheltui din ei cand aveti nevoie.
Nu inteleg, care e logica? Scopul?
Tine bani deoparte, pentru el, neplacut, multi fac diferenta intre bunurile lor si ale familiei. Contribuie la cheltuieli? Aveti lipsuri? Va apropiati de un partaj? Sau care alta e realitatea, caci in functie de asta... si solutia.
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane.

(2) Fiecare soţ poate să facă singur, fără consimţământul celuilalt, depozite bancare, precum şi orice alte operaţiuni în legătură cu acestea.

(3) În raport cu instituţia de credit, soţul titular al contului are, chiar şi după desfacerea sau încetarea căsătoriei, dreptul de a dispune de fondurile depuse, dacă prin hotărâre judecătorească executorie nu s-a decis altfel.

Detalii: [ link extern ]

intrebarea este cum pote sa dispuna sotul /sotia de fondurile depuse de titularul de cont??
Sincer..aceste intrebari mi le pun si eu...Este foarte neplacut si se clatina serios ''intitutia casatoriei''.Ameninta cu ''necontribuirea'' la cheltuieli...
Nu ati citit atent.. cel care a depus poate dispune de acele fonduri.
In situatia dvs, nu puteti dispune, ci cereti prin partaj ca suma din cont sa se imparta.

Alte discuții în legătură

Mostenire ElenaPopp ElenaPopp Mama mea are o suprafata de 2 ha de teren extravilan si as dori sa stiu care este modalitatea cea mai simpla de a mi-l da mie. Acum sunt separata de sotul meu, ... (vezi toată discuția)
Partaj irinavasiliu irinavasiliu In cazul in care sotul a contractat singur un credit cu garantie imobiliara, iar ulterior (peste 3 ani) a ramas fara servici, a cerut refinantare, iar banca a ... (vezi toată discuția)
Partaj conturi bancare SorinGeo SorinGeo Buna ziua, Imi puteti spune va rog pana la ce cota parte se poate ajunge intr-un proces de partaj al banilor din conturile bancare dobanditi in timpul ... (vezi toată discuția)