avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Mama mea are o suprafata de 2 ha de teren extravilan si as dori sa stiu care este modalitatea cea mai simpla de a mi-l da mie. Acum sunt separata de sotul meu, nu divortata. In situatia unui divort are dreptul si el la acest teren?
Cel mai recent răspuns: ElenaPopp , utilizator 22:28, 11 Noiembrie 2014
daca sunteti singurul ei copil, puteti dobandi proprietatea prin mostenire fara niciun fel de alte probleme...in cazul de fata terenul este bun propriu si nu intra in partaj...daca exista o urgenta de a vinde acel teren, poate sa il vanda mama dvs, iar banii sa vi dea dumneavoastra
Nu sunt singurul ei copil si nici nu dorim sa vindem, doar vrea sa-l treaca pe numele meu.
Depinde sub ce forma, dar nu se poate.

Art. 317 NCC

Independenţa patrimonială a soţilor

(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane.
(2) Fiecare soţ poate să facă singur, fără consimţământul celuilalt, depozite bancare, precum şi orice alte operaţiuni în legătură cu acestea.
(3) În raport cu instituţia de credit, soţul titular al contului are, chiar şi după desfacerea sau încetarea căsătoriei, dreptul de a dispune de fondurile depuse, dacă prin hotărâre judecătorească executorie nu s-a decis altfel.

Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator
av_silvia_margineanu a scris:

Depinde sub ce forma, dar nu se poate.

hotărâți-vă! ori se poate ori ba!

@elenapop, da, mama poate să vă facă o donație iar terenul nu va intra la partaj. poate să vă facă și contract de vânzare-cumpărare, dar va trebui să dovediți apoi că ați avut aport de 100% la dobândirea terenului (asta înseamnă automat judecată cu actualul viitor fost soț).
în plus ceilalți moștenitori au posibilitatea să ceară întoarcerea terenului la masa succesorală, după decesul mamei.
Multumesc frumos pentru informatiile primite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O problema... marmota2010 marmota2010 Buna ziua! As avea o nelamurire, mama mea e disparuta de un an de zile, nimeni nestiind nimic de ea, as vrea sa stiu daca bunurile dobandite in timpul ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune dupa divort Farapon Farapon Buna ziua! Am o mare nelamurire. Cand parintii mei s-au casatorit (1988 sau 1989) au primit de la Primarie un teren agricol de 0,5 ha. După 20 de ani au ... (vezi toată discuția)
Firma intra la partaj? Raduu13 Raduu13 Bună seara! În urma deteriorării iremediabile ale relațiilor conjugale, urmează să divorțăm cu soția. Din păcate, partajul probabil nu ... (vezi toată discuția)