avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri comune dupa divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri comune dupa divort

Buna ziua!
Am o mare nelamurire. Cand parintii mei s-au casatorit (1988 sau 1989) au primit de la Primarie un teren agricol de 0,5 ha. După 20 de ani au divortat, iar partajul nu a fost facut nici pana acum. Pentru terenul acela exista Titlu de proprietate doar pe numele sotului. Astazi, tatal meu vrea sa vanda terenul fara acordul mamei pentru ca titlul de proprietate e pe numele lui. Eu inteleg ca acest teren este un bun comun, in conditiile in care acestia l-au primit in urma casatoriei lor. Are dreptul sa vanda acel teren fara semnatura mamei? Poate primaria sa scoata la vanzare acel teren doar la cererea tatalui meu fara acordul mamei? Este necesara o dovada ca acel bun este un bun comun? Art. 35 din Codul Familiei spune ca „ricare dintre soți, exercitând singur aceste drepturi este socotit că are și consimțământul celuilalt soț. Cu toate acestea, nici unul dintre soți nu poate înstrăina și nici nu poate greva un teren sau o construcție ce face parte din bunurile comune, dacă nu are consimțământul celuilalt soț.” Art 36 tot din Codul Familiei spune ca „Pentru motive temeinice, bunurile comune, în întregime sau numai o parte dintre ele, se pot împărți prin hotărâre judecătorească și în timpul căsătoriei. Bunurile astfel împărțite devin bunuri proprii. Bunurile neîmpărțite, precum și cele ce se vor dobândi ulterior, sunt bunuri comune.”Astfel, este oare posibil, totusi, ca tatal meu sa vanda acel teren fara mama?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Farapon , utilizator 19:25, 24 Aprilie 2018
Va referiți la titlul de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, in baza Legii nr.18/1991?
Da.
Depinde ce scrie in titlul de proprietate.
Dacă e prin reconstituire, e bun propriu al tatalui.
Dacă e prin constituire, e bun comun.
Multumesc mult!

raluk0207 a scris:

Depinde ce scrie in titlul de proprietate.
Dacă e prin reconstituire, e bun propriu al tatalui.
Dacă e prin constituire, e bun comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor ! va rog frumos Mariana Lenuta Mariana Lenuta Buna ziua , ma numesc Florin , am 19 ani si as dorii si eu ajutor in legatura cu niste nelamuriri. In timpul casatoriei parintilor tata a facut un imprumut la ... (vezi toată discuția)
Informatie melchior melchior exista separatia bunurilor in casnicie in Romania? care estev regimul bunurilor proprii si acelor dobandite in timpul casniciei, va rog sa-mi indicati si mie ... (vezi toată discuția)
Copartas vs coproprietar rominasandu rominasandu Care este diferenta dintre COPARTAS si COPROPRIETAR ? Actele de conservare pot fi efectuate de oricare COPARTAS chiar si impotriva vointei celorlalti ... (vezi toată discuția)