avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept Civil : Succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept Civil : Succesiuni

Buna ziua.

Am o mica nelamurire privind succesiunile in cazul unei firme si va rog daca ma puteti ajuta sa inteleg ce trebuie sa fac.

Sa zicem ca am o firma si aflu ca sunt bolnav incurabil si statistic mai am putin timp de trait. As vrea sa las firma unui prieten pentru a se ocupa de ea, am urmarit diverse discutii pe diverse forumuri si parerile sunt impartite. Unii spun ca este de ajuns sa fac asta la Registrul Comertului altii ca e nevoie doar de Testament. Va rog daca ma puteti lamuri.
Cel mai recent răspuns: zasmoker , utilizator 17:46, 6 Februarie 2014
Buna ziua,
Va trebui sa formulati o cesiune de parti sociale in favoarea acelei persoane, cesiune ce se inregistreaza la registru.
in acest caz nu mai este necesar un terstament ?
Nu, din momentul semnarii contractului de cesiune nu mai aveti niciun drept in firma respectiva, aceasta revenind in totalitate persoanei careia i-ati cedat partile sociale.
Sunt doua chestiuni diferite, cesiunea se face ca sa dati firma prietenului cat inca sunteti in viata; testamentul actioneaza numai daca si la momentul la care veti deceda.
Adica un act e valabil de la momentul stabilit de parti, ambele in viata, celalalt abia dupa moartea unuia. Ambele sunt posibile.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Va trebui sa formulati o cesiune de parti sociale in favoarea acelei persoane, cesiune ce se inregistreaza la registru.

AVLIL a scris:

Sunt doua chestiuni diferite, cesiunea se face ca sa dati firma prietenului cat inca sunteti in viata; testamentul actioneaza numai daca si la momentul la care veti deceda.
Adica un act e valabil de la momentul stabilit de parti, ambele in viata, celalalt abia dupa moartea unuia. Ambele sunt posibile.

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri, ma interesa mai mult ideea de testament. Aveti idee daca trebuie sa urmez o procedura diferita in cazul firmei sau este asemanatoare oricarui testament ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai multe cesiuni eugen82 eugen82 intr-un srl cu doi asociati unul cedeaza partile sale celuilalt, iar apoi cel ramas cedeaza o parte din partile sale unui tert. sint doua contracte de cesiune ... (vezi toată discuția)
Inregistrare cesiune daniel_vasile daniel_vasile Buna seara , cesiunea partilor sociale la un SRL trebuie inregistrata obligatoriu la Registrul Comertului?Ce se intampla daca nu se face aceasta ... (vezi toată discuția)
Vanzare srl dariusv. dariusv. Buna ziua - in momentul de fata vreau sa-mi vand afacerea impreuna cu SRL-ul. Am gasit si clientul interesat, dupa care am vb cu contabilul meu si cu un ... (vezi toată discuția)