avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prelungirea indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prelungirea indemnizatiei de somaj

Buna ziua
In cazul celor care intra in somaj dupa terminarea facultatii, noua ordonanta de urgenta le va prelungi si lor perioada de acordare a indemnizatiei de somaj?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 16 Iulie 2010
Prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.
Prin urmare, si persoanelor care intra in somaj dupa terminarea facultatii li se va aplica prevederile acestei ordonante.
Multumesc!
Prietena mea a fost in somaj de pe 15 octombrie pana pe 15 aprilie. Precizez ca nu a muncit niciodata, a intrat in somaj imediat dupa ce si-a luat licenta.
Ea era in somaj cand s-a dat ordonanta, dar de la somaj Brasov i s-a spus ca nu beneficiaza de prelungire.
Beneficiaza sau nu?
Ce poate face sa ii convinga si pe cei de la Agentia de la Brasov?
Din OUG 28/2009 (colegul meu "freeelis" a redat mai sus):

Art. 1. -
(1) Prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.
(2) Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.

Asadar nu se face distinctie intre categoriile de beneficiari ai indemnizatiei de somaj.
AJOFM Brasov, din cate stiu eu, are functionari competenti. Mergeti iar la ei si intrebati care este baza legala a ceea ce v-au spus.
Poate ne spuneti si noua raspunsul lor.
Succes!

OUG 28/2009
1) Prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.

L76/2002
Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:@
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;@
b) le-au încetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) le-a încetat mandatul pentru care au fost numiţi sau aleşi, dacă anterior nu au fost încadraţi în muncă sau dacă reluarea activităţii nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului;
d) a expirat durata pentru care militarii au fost angajaţi pe bază de contract sau li s-a desfăcut contractul din motive neimputabile lor;@
e) le-a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;@
g) au încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncă şi nu au reuşit să se încadreze în muncă;@
h) le-au încetat raporturile de muncă sau de serviciu din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;@
i) Abrogat;@
j) reintegrarea în muncă, dispusă prin hotărâre judecătorească definitivă, nu mai este posibilă la unităţile la care au fost încadrate în muncă anterior, din cauza încetării definitive a activităţii, sau la unităţile care au preluat patrimoniul acestora;
k) le-a încetat activitatea desfăşurată exclusiv pe baza convenţiei civile.
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;@
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;@
c) sunt persoane care, înainte de efectuarea stagiului militar, nu au fost încadrate în muncă şi care într-o perioadă de 30 de zile de la data lăsării la vatră nu s-au putut încadra în muncă.

Alte discuții în legătură

Raspuns de la ministerul muncii in legatura cu prelungirea de 3 luni a somajului pt absolventi nicoleta40 nicoleta40 MINISTERUL MUNC]]~ F. DIRECTIA GEN str. Dem. I. Dobn Tel.: 004-021.311.02.02; Fax: O .OTECTIEI SOCIALE ORTA DE MUNCA . ~ ......... Of l, Bucuresti 8; ... (vezi toată discuția)
3 luni lipsa ??? westkontakt westkontakt buna ziua, am primit o informatie cand am mers sa scot carnetul de somer al sotiei cum ca datorita nu stiu carei Ordonante, persoanele care si-au depus ... (vezi toată discuția)
Somaj anghelgeorgiana anghelgeorgiana dupa 2 ani si jumatate vechime la cate luni de somaj am dreptul?si din somaj pot iesi in concediu de cresterea copilului si sa primesc indemnizatia? (vezi toată discuția)