avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Conflict interese ONG?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Conflict interese ONG?

Buna seara! Vin cu o intrebare referitoare la infiintarea unui ONG si posibilitatea aparitiei unui conflict de interese. Daca unul dintre asociatii ONG-ului care sustine, printre altele, o unitate medicala este medic in respectivul spital se considera conflict de interese? Mai clar, este vorba despre un medic la un spital de pediatrie unde ONG-ul respectiv ar urma sa doneze echipament medical si sa sponsorizeze personalul in vederea urmarii unor cursuri in strainatate. Suntem aproape gata sa demaram procedurile de infiintare, insa nu stim daca ar fi vreo problema legala si dorim sa evitam problemele care ar putea sa o afecteze pe colega noastra la locul de munca sau in viata personala. Si daca ea nu se poate asocia, ar putea sa o faca sotul sau sora ei?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri! O seara frumoasa!
Cel mai recent răspuns: ContSters298774 , utilizator 08:19, 10 Februarie 2014
Conflict de interese este doar daca un membru al Consiliului Director al asociatiei are functie de conducere in acel spital (institutie publica). Pentru orice inlaturare a suspiciunii, faceti referire in PV al CD sau al Adunarii Generale a asociatiei despre faptul ca d-na in cauza nu a participat la dezbaterile si la aprobarea acelui proiect in care este beneficiar spitalul unde lucreaza.
Felicitari pentru initiativa!
Va multumesc pentru raspuns!
Conflict de interese la nivelul ONG-ului ar fi daca acel membru al asociatiei ar influenta deciziile acesteia astfel incat sa beneficieze el personal, de exemplu asociatia sa oscileze intre a sprijini doua spitale si acel membru prin votul sau sa incline balanta in favoarea celuia in care lucreaza el, sau daca e vorba ce medici din spital sa fie sprijiniti, sa influenteze acel medic decizia astfel incat sa fie si el pe lista.... Prin urmare solutia pentru evitarea conflictului de interese este ca acel membru sa nu fie implicat in luarea deciziilor respective... sa nu faca parte din organul respectiv sau sa nu fie imputernicit in acest sens singur sau impreuna cu alti membri.... Iar daca totusi face parte dintr-un organ sau grup desemnat sa ia decizii sau la pregateaca decizii pe acea tema, sa se abtina si sa nu partricipe la deliberari si la vot sau la alta activitate ce poate influenta decizia. Conflict de interese la nivel de spital e ceva mai greu, daca spitatul urmeaza sa fie beneficiarul, mai ales daca e o sponsorizarea sau o donatie fara sarcini... Cel mult ar putea fi discutii daca ONG-ul ar stabil pe criterii netransparente sau arbitrare lista medicilor care ar fi sprijiniti si ar include pe ea si pe acel medic, si conducerea ar considera ca altii ar fi meritat mai mult... Dar acel ONG este in principiul liber sa il sprijine chiar si numai pe acel medic si nu e treaba spitatuli de ce anume, ca e o chestie privata, fiecare medic isi poate procura sprijin exterior de unde poate cat timp prin asta nu prejudiciaza spitalul sau colegii, inclusiv cand e vorba de relatii speciale cu un sponsor / donator ex. ca ii cunoaste pe reprezentantii acestuia sau e el insusi membru...
Cred totusi ca situatia de conflict de interese este diferita de incopmpatibilitate. Conflictul de interese apare doar in anumite situatii, respectiv atunci cand esti in pozitie sa iei decizii si intr-o parte si in alta. Nu trebuie sa iti dai demisia din organul respectiv, trebuie doar sa nu iei parte la decizii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatie comerciala intre ong si srl Dan012345 Dan012345 Buna ziua, ONG-ul nostru vrea sa construiasca un site. Un membru fondator al ONG-ului este de asemenea asociat intr-o firma de web design. Acea firma de web ... (vezi toată discuția)
Consilier local, membru al unui ong mariam1980 mariam1980 UN CONSILIER LOCAL POATE FI SI MEMBRU INTR-O ASOCIATIE NON-PROFIT CARE ARE CONTRACTE CU UNITATEA TERITORIAL ADMINISTRATIVA PE CARE O REPREZINTA? (vezi toată discuția)
Activitate asociatie mihadari mihadari Am infiintat o asociatie( un ong ) ptr baieteliu meu si as dori sa inscriu un copilas cu probleme de sanatate. Ce acte sunt necesare? Asociatia are un cont ... (vezi toată discuția)