avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEMISIE- intrebari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEMISIE- intrebari

Buna ziua, daca imi dau demisia (la 6 luni de la angajare) si stau in preaviz 15 zile, cum pot sa stiu sigur ca imi voi primi banii pe preaviz si pe zilele de concediu de odihna aferente celor 6 luni lucrate? Adica exista o garantie....ce document pot sa formulez ca sa am siguranta ca imi voi primi banii la sfarsitul perioadei de preaviz?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:32, 7 Februarie 2014
Garantie nu se poate primi si chiar daca ati primi o astfel de garantie nu se poate sti daca angajatorul se tine sau nu de cuvant.

Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

Angajatorul, daca este o firma serioasa, are obligatia sa va achite salariul pentru perioada lucrata, acum pe piata muncii din Romania sunt sute de firme care nu isi achita obligatiile fata de salariati. Nu aveti nici o certitudine ca va veti mai primi banii, dar in caz de neplata faceti o sesizare la ITM care nu sunt in masura sa impuna plata salariilor restante, doar sa verifice si sa le dea amenzi daca constata nereguli. Ultima solutie fiind instanta de judecata, singura in masura sa oblige firma la plata salariilor restante.
rendec a scris:

... dar in caz de neplata faceti o sesizare la ITM care nu sunt in masura sa impuna plata salariilor restante, doar sa verifice si sa le dea amenzi daca constata nereguli. ....

Inspectorii ITM pot sa impuna masuri privind prezentarea dovezii platii salariului, dar nu-l pot obliga pe angajator sa plateasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale andreideva26 andreideva26 am o intrebare:mi-am depus lichidarea la zi fiind nevoit sa plec din firma in care am lucrat fara preaviz...ce drepturi salariale mai imi revin? (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului cata_stef cata_stef Buna as dori daca se poate sa primesc un raspuns la urmatoarea problema (o sa fiu mai explicit ca sa intelegeti despre ce e vorba) Sunt angajat la o firma ... (vezi toată discuția)
Preaviz la concediere cristiba cristiba Firma la care lucrez se va inchide pe 5 februarie.Preavizul ni l-au dat incepand cu 7 ianuarie. Intrebarea mea este: au voie sa renunte la preaviz si sa ... (vezi toată discuția)