avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... adeverinta grupa a-II-a de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

adeverinta grupa a-II-a de munca

Buna dimineata!
Am si eu doua intrebari
1. In cazul in care o persoana incadrata ca vopsitor - in perioada 1970-1980 - si care a primit si spor toxic (deci a fost incadrata in grupa a-II-a de munca) nu se afla pe listele/tabelele/deciziile intocmite de unitatea respectiva, care este solutia pentru a i se elibera o adeverinta pentru grupa, care sa fie in conformitatea cu noile cerinte cerute privind eliberarea acestora?

2.Daca intr-o carte de munca s-au facut inscrisuri false si persoana respectiva vrea o adeverinta care sa-i ateste vechimea in munca, cum se procedeaza?

Multumiri.
Cel mai recent răspuns: liana istrate , utilizator 08:53, 16 Aprilie 2009
Buna ziua.Potrivit dispozitiilor art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 1233 din 20 noiembrie 1990, personalul care este in activitate si care a lucrat in locurile de munca sau activitatile cu conditii de munca nocive, grele sau periculoase, de pe santierele de constructii-montaj, grupurile de santiere si intreprinderile-santier, inclusiv in unitatile de deservire ale acestora, bazele de productie, depozitele, laboratoarele, unitatile de mecanizare, se incadreaza in grupa a II-a de munca in vederea pensionarii pentru intreaga perioada efectiv lucrata dupa 18 martie 1969.
Prin art. 2 din acelasi act normativ se prevede ca nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupa a II-a de munca se face de consiliile de administratie impreuna cu sindicatele libere din unitati. Interpretarea rationala a dispozitiilor art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 1223/1990 trebuie sa fie insa in sensul stabilirii imprejurarii daca personalul a desfasurat munca efectiv in locurile de munca sau in activitatile cu conditii de munca nocive, grele sau periculoase. Astfel se impune a se stabili daca ati prestat in mod efectiv o activitate in conditii grele si periculoase, fiind necesar sa se solicite de la fostul loc de munca al acestuia relatii cu privire la criteriile avute in vedere la nominalizarea intimatului in grupa a II-a de munca.
Se mai impune verificarea situatiei in lumina dispozitiilor art. 6 din Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si Ministerului sanatatii, care prevad ca nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I-a si a II-a de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati tinand seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitarea fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc).
Conditiile de munca mentionate sunt exemplificative, astfel ca este necesar sa se stabileasca care au fost conditiile de activitate in mod concret .Daca sunteti nemultumit recomandarea mea este sa angaati un avocat si sa actionati unitatea in judecata
Persoana respectiva nu afost inclusa in tabelele respective. Vina apartine conducerii unitatii de la vremea respectiva.
Noi cum ii eliberam adeverinta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Strungar Rotmioa Rotmioa Nu inteleg cum este cu functia de strungar ,de ce nu se incadreaza la grupa 2 de munca desi am adeverinta . raspunsul primit de la Casa de pensiia fost ca ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de pensie - perioada lucrata in grupa ii de munca nevalorificata flaviusdani flaviusdani buna ziua,am si eu o intrebare in speranta ca imi poate raspunde cineva.tata a lucrat ca primitor/distribuitor carburanti la mectrans sa in perioada ... (vezi toată discuția)
Incadrarea in grupele de munca tudorica lidia tudorica lidia va rog sa-mi spuneti daca personalul medicalcare lucreaza in serviciile de anestezie terapie intensiva, terapie intensiva si unitatile de primire urgente din ... (vezi toată discuția)