avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... strungar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

strungar

Nu inteleg cum este cu functia de strungar ,de ce nu se incadreaza la grupa 2 de munca desi am adeverinta . raspunsul primit de la Casa de pensiia fost ca functia nu se regaseste in HG 1223/1990 dar cautand hotararea pe net , am constatat ca aceasta se refera la domeniul de activitate si nu la functii
Cel mai recent răspuns: Rotmioa , utilizator 11:11, 20 Martie 2018
Incadrarea dvs. in grupa de munca trebuia sa fie mentionata de catre angajator in carnetul de munca, conform dispozitiilor Ordinului nr.50/1990 sau in caz contrar intr-o adeverinta data de catre acesta conform prevederilor legale in materie.

La adeverinta trebuie sa prezentati si copia deciziei interne a angajatorului prin care ati fost nominalizat anual, ca beneficiar de grupa de munca, in baza avizului anual primit de la ITM/ Inspectia Muncii pe documentele intocmite de catre angajator pentru incadrarea locurilor de munca/ posturilor de lucru/ activitatilor in prevederile legislative.

Ordin 50/1990:
"15. Dovedirea perioadelor de activitate desfăşurate în locurile de muncă şi activităţile ce se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării se face pe baza înregistrării acestora în carnetul de muncă conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale."
Multumesc mult
Eu am inregistrat in carnetul de munca , am si adeverinta si totusi mi-a respins pensionarea motivand ca nu au valorificat anii pt. grupa 2 de munca deoarece în HG 1223/1990 nu figureaza functia de strungar
HG 1223/1990 se refera la personalul care este în activitate și care a lucrat la locurile de muncă sau activitățile cu condiții de muncă nocive, grele sau periculoase de pe șantierele de construcții-montaj, grupurile de șantiere și întreprinderile-șantier, inclusiv unitățile de deservire ale acestora: bazele de producție, depozitele, laboratoarele, unitățile de mecanizare.

Dovada ca o persoană şi-a desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, se va face pe baza documentelor întocmite la acea vreme, verificabile, aflate în evidenţa angajatorilor sau deţinătorilor de arhive (proces verbal, decizie, tabel, hotărârea consiliului de administraţie şi a sindicatului privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă, pontajele lunare, registrul de evidenţă a intrărilor în subteran etc.).
Mulțumesc , am înțeles și dacă totuși nu mai am de unde să mai iau dovada cum procedez ? Toți colegii care au lucrat în același loc și au ieșit la pensie înaintea mea nu au avut astfel de probleme
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
Rotmioa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa a ii-a de munca respinsa pe motiv ca functia de strungar nu se regaseste in temeiurile legale invocate in adeverinte eagle_free eagle_free Buna seara! Unchiului meu i-a fost respinsa cererea de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei, pe baza grupei a II-a de munca, ca urmare a ... (vezi toată discuția)
Neacordarea grupei a doua coteanu coteanu Am depus dosarul cu o vechime de 42 de ani si noua luni am adeverinta de grupa a doua de la Energoconstructia unde am lucrat in baza de productie ca strungar ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de pensie - perioada lucrata in grupa ii de munca nevalorificata flaviusdani flaviusdani buna ziua,am si eu o intrebare in speranta ca imi poate raspunde cineva.tata a lucrat ca primitor/distribuitor carburanti la mectrans sa in perioada ... (vezi toată discuția)