Nu inteleg cum este cu functia de strungar ,de ce nu se incadreaza la grupa 2 de munca desi am adeverinta . raspunsul primit de la Casa de pensiia fost ca functia nu se regaseste in HG 1223/1990 dar cautand hotararea pe net , am constatat ca aceasta se refera la domeniul de activitate si nu la functii
Incadrarea dvs. in grupa de munca trebuia sa fie mentionata de catre angajator in carnetul de munca, conform dispozitiilor Ordinului nr.50/1990 sau in caz contrar intr-o adeverinta data de catre acesta conform prevederilor legale in materie.
La adeverinta trebuie sa prezentati si copia deciziei interne a angajatorului prin care ati fost nominalizat anual, ca beneficiar de grupa de munca, in baza avizului anual primit de la ITM/ Inspectia Muncii pe documentele intocmite de catre angajator pentru incadrarea locurilor de munca/ posturilor de lucru/ activitatilor in prevederile legislative.
Ordin 50/1990:
"15. Dovedirea perioadelor de activitate desfăşurate în locurile de muncă şi activităţile ce se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării se face pe baza înregistrării acestora în carnetul de muncă conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale."
Multumesc mult
Eu am inregistrat in carnetul de munca , am si adeverinta si totusi mi-a respins pensionarea motivand ca nu au valorificat anii pt. grupa 2 de munca deoarece în HG 1223/1990 nu figureaza functia de strungar
HG 1223/1990 se refera la personalul care este în activitate și care a lucrat la locurile de muncă sau activitățile cu condiții de muncă nocive, grele sau periculoase de pe șantierele de construcții-montaj, grupurile de șantiere și întreprinderile-șantier, inclusiv unitățile de deservire ale acestora: bazele de producție, depozitele, laboratoarele, unitățile de mecanizare.
Dovada ca o persoană şi-a desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, se va face pe baza documentelor întocmite la acea vreme, verificabile, aflate în evidenţa angajatorilor sau deţinătorilor de arhive (proces verbal, decizie, tabel, hotărârea consiliului de administraţie şi a sindicatului privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă, pontajele lunare, registrul de evidenţă a intrărilor în subteran etc.).
Mulțumesc , am înțeles și dacă totuși nu mai am de unde să mai iau dovada cum procedez ? Toți colegii care au lucrat în același loc și au ieșit la pensie înaintea mea nu au avut astfel de probleme