avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie minor-Se mai acorda pensia minima pe salariul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie minor-Se mai acorda pensia minima pe salariul minim?

buna-ziua. am un copil de 8 ani, si tatal copilului a fost obligat acum 3 ani printr-o sentinta civila sa plateasca minorului 1/4 din venitul lui net, dar de 1 an de zile ii trimite copilului numai o suma de 34 lei, adica o patrime din ajutorul lui social pe care l-a scos acum 1 an, ramanand fara serviciu. ma lupt cu morile de vant, la Parchet si politie, legea nefacandu-i nimic paratului. acum l-am dat in judecata , cerand sa se fixeze o suma, patrimea sa se raporteze la salariul minim. la primul termen paratul nu s-a prezentat, si eu am simtit ca domnul presedinte ii tine partea tot paratului, ca nu are tatal bani de unde sa imi plateasca, ca ia numai un ajutor social de 136 lei,etc. l-a citat din nou la termenul urmator, ptr. interogatoriu. vreau sa va intreb ce zice legea, daca tatal nu mai are venituri, sau daca ia doar un ajutor social, nu il mai obliga sa plateasca o pensie raportata la salariul minim pe ec.,nu se mai tine cont acuma de interesele minorului!! adica voi castiga o suma fixa, sau nu!! eu nu am aparator, ptr.ca nu imi pot permite!! voi castiga si fara aparator,,sau nu!! ce ma invatati sa fac!! va rog, ajutati-ma cu un raspuns!! multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:51, 14 Martie 2014
instanta va avea in vedere posibilitatea tatalui de a obtine un salariu minim pe economie la care sa raporteze pensia.
Art. 527
(1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.
Art. 528
Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.

incercati sa dovediti ca sta in ajutorul social ca asa vrea nu ca nu ar fi capabil de munca.
puteti incerca sa dovediti si ca nu sta numai in acel ajutor.
Bun si daca obtineti dreptul la o pensie raportata la venitul minim, cum o executati daca nu aveti ce sa-i luati ? Ajungeti fix de unde ati plecat.

Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
buna-dimineata. revin cu o intrebare referitor la discutia de ieri,eu nu am informatii ca fostul sot mai traieste si din alte venituri in afara de ajutorul social de 136lei..la politie mi-au spus ca l-au verificat la fisc,si ca nu ar mai detine nimica pe numele lui,as dori sa cer instantei sa fiu asistata de un aparator pe baza unui ajutor public judiciar, oug 51/2008,privind onorariul avocatului,deoarece eu traiesc cu copilul meu minor numai dintr-o pensie de gr.2, de 234 lei. daca mi s-ar aproba cererea de catre instanta, si in caz ca nu voi castiga procesul, si nu mi se va fixa o pensie minima, atunci ce se va intampla, ma va obliga instanta pe mine sa returnez banii statului, privind onorariul avocatului, sau nu! va rog sa ma ajutati cu un raspuns,sa stiu ce am de facut, sa fac pasul acesta cu cererea, sau nu! cum e mai bine! multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
alexandra_campeanu, utilizator
Nu, pt ca aveti venit mic, sunteti scutita de la plata, nu veti returna banii.
Sa presupunem ca veti "castiga" in instanta si vi se va stabili o suma fixa, mai mare decat cea pe care o primit acum.
Daca nu va poate plati (fie ca nu vrea sa realizeze alte venituri, fie ca nu poate sa realizeze alte venitri) veti fi exact in aceeasi situatie ca acum plus un proces.
Nu va fi urmarit penal pentru ca va plateste cei 34 de lei lunar care reprezinta 1/4 din venitul lui si deci nu e vorba de rea-credinta (care se intampla atunci cand are si nu vrea sa plateasca) si nici nu puteti sa-l executati silit pentru ca nu are bunuri proprii.
Decat sa pierdeti timp inutil mai bine nu il dati in judecata, veniturile lui actuale sunt de 136 lei mai mult nu are de unde sa ofere , bunuri nu are.Inteleg ca este greu la pensia care o primiti dar mai mult de 34 lei nu veti obtine.

Alte discuții în legătură

Minori si familie adalyfe adalyfe buna-ziua. ce s-a intamplat de anul trecut si pana acuma, ce s-a schimbat nou in legea pensiei intretinere, caci anul trecut mi-ati raspuns ca voi castiga in ... (vezi toată discuția)
Stabilire cuantum pensie alimentara ulises10 ulises10 stie cineva cum se va calcula cuantia pensiei alimentare daca parintele care trebuie sa o plateasca are venitul real mult mai mic (demonstrabil cu documente) ... (vezi toată discuția)
Actiune marire pensie intretinere minor ContSters114133 ContSters114133 cum credeti ca se solutioneaza o actiune de marire a pensiei de intretinere minor,daca procentul a fost cel maxim admis?in sentinta civila stabilita in baza ... (vezi toată discuția)