avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Risc biologic
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Risc biologic

Buna seara,
Lucrez de ceva timp la o societate, ca tehnician service, si ma ocup de instalarea, intretinerea si service-ul echipamentelor de stomatologie.
Doresc sa stiu daca sunt supus riscului biologic?, tinand cont ca repar de la turbine pana la aspiratii chirurgicale.
exista cumva vreo lege sau ceva care imi ofera dreptul la echipament de protectie oferit gratuit de angajator si eventual un spor de risc biologic?
Cel mai recent răspuns: adrian-gabriel , utilizator 00:53, 9 Februarie 2014
Angajatorul are obligatia sa evalueze riscurile pentru toate locurile de munca/ posturile de lucru, deci inclusiv pentru activitatea desfasurata de dvs. in cadrul firmei.
In functie de riscurile identificate si evaluate, angajatorul trebuie sa stabileasca inclusiv sortimentele de echipament individual de protectie (EIP) pentru lucratori.
In acest scop, Legea ssm nr.319/ 2006 stabileste:
-art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
b) să decidă asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate şi după caz, asupra echipamentului de protecţie care trebuie utilizat.
Dotarea lucratorilor cu EIP se face pe cheltuiala angajatorului conform prevederilor
-art.7 (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
Pentru firmele. locurile de munca/ posturile de lucru, activitatile desfasurate, in care se identifica riscuri biologice pentru lucratori trebuiesc respectate prevederile Cerintelor minime de securitate pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici, aprobate prin HG nr. 1092/ 16.08.2006.
Eventuale sporuri la salariu se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de firma si se mentioneaza in contractul individual de munca al fiecarui salariat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
multumesc pentru raspuns. Foarte la obiect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare echipament de protectie dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Legislația SSM stipulează undeva concret obligativitatea prin care angajatul trebuie să semneze personal Fișa de evidență a materialelor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! din punct de vedere legal, care este echipamentul ... pro_juss2021 pro_juss2021 Buna ziua ! Din punct de vedere legal, care este echipamentul individual de protectie ce trebuie purtat in mod obligatoriu de un electrician la efectuarea unor ... (vezi toată discuția)
Casca de protectie micutu50 micutu50 Buna ziua, Ma puteti ajuta va rog, caut o lege, hotarare etc ... privind obligativitatea purtarii casti de protectie la stivuitorist ? Multumesc, (vezi toată discuția)