avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Popriri
Discuție deschisă în Executare silită

Popriri

am facut un imprumut la un CAR, si am fost girata de 2 persoane.
nu am reusit sa platesc la timp si mi-a fost trimis imediat dosarul la un executor, care acum a facut poprire si mie si girantilor o data pe statul de plata si o data pe contul bancar de salarii.intrebari:
1. fiind un singur contract de credit, este normal sa se plateasca de fiecare din noi 1/3 din salariu, pentru ca de fapt, impreuna platim un salariu intreg?
2.exista in lege o procedura care trebuie aplicata de creditor inainte de a recurge la serviciile executorului? ma refer la ceva ce am gasit tot intr-o sectiune de popriri, dar nu stiu daca este lege:" După prima zi de întârziere la plată din partea titularului, creditul respectiv intră într-un sistem de monitorizare structurat în cel puţin trei paşi (întârziere de 1-30 zile, de 31-60 şi de 61-90 de zile), în care banca aplică, după specificul ei, diverse metode de colectare a creanţelor. Conform procedurilor, după prima zi de întârziere, operatorii băncii înştiinţează debitorul principal şi garanţii acestuia de obligaţiile scadente, notificarea făcându-se în scris, prin sms, e-mail etc. Receptarea cu succes a notificării depinde de corectitudinea declarării datelor de identitate şi de actualitatea lor. Cu alte cuvinte, spre exemplu, giranţii pot ajunge în situaţia să suporte costuri mai mari din cauza unor simple date de contact, întrucât ar afla de dificultăţile de rambursare a creditului de către titular destul de târziu, cu consecinţe de nedorit pentru ei.
„Titularul este principalul responsabil pentru plata la scadenţă şi, în cazul în care el nu plăteşte, această obligaţie poate fi îndeplinită şi de celelalte părţi implicate în contract. Din păcate, la noi nu există o educaţie a garanţilor de a se informa şi de a se securiza de situaţiile de întârziere a rambursării creditului“, spune reprezentantul unei bănci, specialist în executare silită. Dacă titularul şi/sau garanţii săi răspund favorabil la contactele băncii, li se oferă măsuri de restructurare a creditului pentru a depăşi dificultăţile de rambursare, în scopul evitării procesului de executare silită.

Toţi cei necontactabili sau care nu răspund favorabil acţiunilor de colectare a creanţelor ajung să fie clasificaţi în categoria de delincvenţă ridicată, culminând cu clasificarea acestora în categoria creditelor neperformante la împlinirea termenului de 90 de zile de restanţă. După epuizarea căilor de înţelegere amiabilă cu debitorul principal şi garanţii, banca înştiinţează părţile că împrumutul se îndreaptă către executare silită, fiind comunicată suma de plată (cu toate penalităţile) şi data la care se înregistra acest sold.
După aceasta, banca emite notificarea finală în care anunţă părţile că, dacă în termen de 15 zile nu îşi îndeplinesc obligaţiile restante, se vor declanşa procedurile legale de executare silită."


Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:31, 8 Februarie 2014
Da, fiecarei parti implicate i s-a pus poprire pe 1/3 din salariu, atat e limita legala cat e vb de un singur creditor. Cum fiecare e socotit datornic, i se infiinteaza fiecaruia poprire pe salariu.
Ce scrie un reprezentant aal bancii nu are valoare de lege, iar ce scrie s-a si facut, banuiesc ca nu ati ajuns la executare silit de pe-o zi pe alta, ci dupa mai multe rate neplatite, timp in care ati fost notificata , somata sa platiti.
Girantii carora li se retine acum din salariu pt dvs, se pot indrepta impotriva dvs pt a-si recupera paguba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita credit BabSi BabSi As dori sa aflu daca pentru neachitarea unui credit de nevoi personale, fara garantie, imprumutantului, care este angajat permanent si are un venit salarial ... (vezi toată discuția)
Imprumut garantie ipotecara TheoMe TheoMe Am facut un imprumut cu garantie ipotecara pentru altcineva, acesta garantand cu casa lui. Ce riscuri sunt pentru mine in cazul in care acesta nu va mai plati ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie credit nic72 nic72 Buna ziua, am un contract de credit de nevoi personale fara garantii de 20.000 euro cu o perioada de rambursare de 10 ani. L-am incheiat in 2008 ,am platit ... (vezi toată discuția)