avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Ofertarea procentului diverse si neprevazute
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Ofertarea procentului diverse si neprevazute

In cadrul unei proceduri de achizitie publica, in contextul actual al legislatiei, autoritatea contractanta solicita si ofertarea lucrarilor diverse si neprevazute, stabilind un procent (ex. 10%) din valoarea ofertata pentru lucrari de C+M, procent care este stabilit de proiectant.
Intrebarea este daca acest procent este obligatoriu sau maxim?

Ex.: Valoarea investitiei = 100.000 RON (C+M) ; D si N = 10.000 RON (10%)
Criteriul de calificare: Pretul cel mai scazut

Valoare ofertata = 85.000 RON (C+M) ; D si N = 5.950 RON (7%)

Este legal ca ofertantul sa calculeze un procent mai mic de diverse si neprevazute avand in vedere criteriul de atribuire sau oferta lui va fi declarata neconforma in aceasta situatie?
Daca nu atunci intrebarea este de ce autoritatea contractanta impune ofertarea acestui procent ( 10% din C+M expunand si valoarea acestora raportata la evaluarea lucrarilor facuta de proiectant) cand este clar ca se raporteaza (procentual) la valoarea lucrarilor C+M ofertata de candidati.
Cel mai recent răspuns: ContSters85367 , utilizator 21:40, 20 Martie 2014
Sunt interesat si eu de pareri, pentru ca desi notificarea ANRMAP este foarte stufoasa in speta, nu explica ce se intampla cu DN, daca nu este respectata.

Din notificarea ANRMAP eu inteleg ca nu poate fi respins, cat timp se compara doar C+M cu valoarea estimata si cu celelalte oferte (tot C+M).

Dar atunci, cum se poate modifica propunerea financiara prin corectarea DN, avand in vedere art.79, alin.3 ?
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2014
vlad nicolae, moderator
Parerea mea este ca oferta este neconforma pentru ca nu respecta cerintele documentatiei de atribuire. Contractul nu poate fi incheiat pe baza acestei oferte deoarece in cazul aparitiei unor DN, pe care proiectantul le-a stabilit la 10 %, exista riscul ca investitia sa nu se finalizeze.De asemenea, nu cred ca se incadreaza ca viciu de forma sau eroare aritmetica astfel incat sa existe posibilitatea modificarii propunerii financiare.
Potrivit HG 28/2008, devizul general contine cap.DN iar daca in DA se sepcifica acest lucru, oferta care nu contine DN ar trebui respinsa.Lipsa unui capitor din deviz nu cred ca poate fi considerata eroare matematica.
Astept si eu alte pareri.
Revin la subiect
Nu mai sunt si alte pareri, nu reusim sa ii dam de capat?
In primul rand, inainte de a lua orice decizie, trebuie cerut clarificari ofertantului, pe principiul juridic ca acesta are dreptul de a isi justifica actiunea inainte de a se lua o decizie asupra acesteia.

In principiu si eu sustin parerile anterioare ca nu se poate accepta o modificare a propunerii financiare in context. In caz contrar, un ofertant ar prezenta o structura a ofertei financiare iar pe parcursul evaluarii ar jongla-o cum i-ar conveni, in functie de valoarea celorlalte oferte.

Si totusi am intalnit o speta in care CNSC a considerat ca o modificare a procentului prin clarificare (respectivul a spus ca va suporta diferenta din profit, ajustand corespunzator cele 2 pozitii) nu constituie o modificare a pretului ofertat, ci o "realocare" a sumelor in cadrul acestuia, fara afectarea propunerii financiare in ansamblu.

De asemenea, in practica, la achizitiile de lucrari, nu se respinge o oferta complexa pentru ca s-a omis o cotare a unui articol de deviz din miile de articole existente, daca prin clarificare ofertantul raspunde ca va suporta valoarea articolului din profitul propriu.

Pe cale de consecinta, urmand practica, in speta se poate accepta o modificare a cuantumului DN daca ofertantul o justifica prin realocarea diferentei de 3% catre DN din profit sau alt element, fara afectarea valorii totale a propunerii financiare.

Alte discuții în legătură

Pret licitatie criptat eronat !!! dcarmen dcarmen Rog mult lamuriri. In urma unei licitatii online, s-au atasat toate actele solicitate cf caiet de sarcini, insa la rubrica din SEAP - la oferta financiara s-a ... (vezi toată discuția)
Cine raspunde? ContSters69460 ContSters69460 Buna ziua, as dori sa va supun atentiei o speta mai ciudata. Am tot cautat in legislatia privind achizitiile o mentionare a raspunderii comisiei de atribuire ... (vezi toată discuția)
Indeplinire criterii de calificare mara78 mara78 Am participat la o licitatie de lucrari a carei fisa de date prevedea ca, pentru indeplinirea contractului ofertantul trebuie sa detina anumite utilaje. Am ... (vezi toată discuția)