avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli comune in cadrul asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli comune in cadrul asociatiei de proprietari

buna ziua. am debransat apartamentul pe care l detin de la caldura si apa calda. blocul are centrala proprie pe gaz.vrea sa stiu daca sunt obligata sa achit reparatia centralei atat timp cat eu nu beneficiez de apa calda si caldura. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:44, 22 Noiembrie 2023
Raspunsul simplu este ca DA, o sa fiti obligata sa achitati toate costurile repartizate pe cota-parte indiviza de proprietate. Asa prevede legislatia actuala - poate aveti timp sa lecturati sau sa va uitati pe topicuri asemanatoare.
Da, centrala termica a blocului este proprietate comuna, iar dv. aveti o cota-parte indiviza de proprietate in acea centrala. Daca e de reparat, trebuie sa contribuiti si dv pentru aceasta cota-parte de proprietate.

Nu faceti confuzie intre obligatiile fata de proprietate si avantajele renuntarii la folosirea acelei parti din proprietatea comuna.
De altfel HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari prevede:
Art.32
......
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Nu-i asa ca atunci cand ati locuit in imobil ati beneficiat de apa calda si caldura?Acest lucru a fost posibil pentru ca centrala era functionala.Dupa niste ani de functionare intervine uzura si chiar defectiunile.Nu doar cei care au ramas in imobil au folosit centrala care s-a stricat acum.Deci ,buni de plata la bine si....la greu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
bellefille, utilizator
Aspectul ca dv ati inteles din considerente personale sa renuntati la sistemul centralizat de alimentare cu apa calda si caldura nu constituie temei legal pentru a fi exonerat de la plata parti comune

ynocentta a scris:

Aspectul ca dv ati inteles din considerente personale sa renuntati la sistemul centralizat de alimentare cu apa calda si caldura nu constituie temei legal pentru a fi exonerat de la plata parti comune

Este putin incurcata situatia. asociatia de proprietari a facut acelasi lucru ca si cel cu ct de apartament, a renuntat la partea comuna cand a renuntat la incalzirea centralizata optand pentru incalzirea cu o centrala privata pentru o parte din condominiu chiar daca majoritara. Daca nu exista o decizie a adunarii generale explicita care sa defineasca partea comuna, ce defineste partea comuna?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2023
C3PO, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata intretinere intr-un imobil cu centrala proprie costin1983 costin1983 Locuiesc intr-un apartament situat intr-un imobil cu centrala termica proprie. In prezent sunt debransat de la aceasta centrala (atat pentru caldura cat si ... (vezi toată discuția)
Participarea proprietarilor la cheltuielile de reparatii neranegrescu neranegrescu De 8 ani, 11 din cei 20 de proprietari din asocietie, detin legal centrale termice de apartament ( adica cu proiect, avize, acceptul pe semnatura al vecinilor ... (vezi toată discuția)
Stabilire cote contribuție la cheltuielile comune LorenaSt LorenaSt Bună ziua! În blocul în care locuiesc sunt 36 de apartamente, ai căror proprietari au înființat Asociație de Proprietari în anul 2010. Blocul are ... (vezi toată discuția)