x - vanzator
y - vecin
A,B,C, - parcele de teren.
Cumpar un teren de la x - teren format din doua parti A si B.
Doar ca in cele din urma, vanzarea prin notariat se face doar pentru terenul A deoarece, dintr-o gresala a primariei, terenul B (in prelungirea lui A) era trecut la y (vecin).
Totodata in aceeasi zi, se mai face si un antecontract in care x se obliga ca in termen de 30 de zile sa-mi vanda si terenul B.
Astfel ca in interiorul acestui termen, x purcede la un schimb de terenuri - adica ii da lui y un alt teren C - mai indepartat, contra terenului B pe care trebuia sa mi-l vanda.
Deci intre ei exista un ''contract de schimb terenuri'' facut la notariat.
Mi se da contractul de schimb, eu ii achit banii - urmand sa mergem la notariat pentru a-mi face acte si pe terenul B.
Doar ca mersul asta la notariat s-a tot amanat ..pana ce a murit x.
De la bun inceput, vanzarea a fost conditionata de cumpararea ambelor parcele (A+B) cu toate ca terenul are deschidere numai 10 m.
Vanzatorii n-au plecat de acolo, decat dupa ce le-am achitat si parcela B - in prezenta mai multor martori.
Mostenitorul lui x care stia perfect despre ce e vorba - m-a tot amanat cu anii pe diferite motive - pentru ca in cele din urma sa vanda catre alt cumparator terenul - C (teren pe care si-l instrainase prin contractul de schimb cu y)
Concluzie: x impreuna cu fiul mi-au luat banii pe terenul B apoi dupa decesul lui x, fiul-mostenitor a vandut si terenul ce apartinea lui y - invocand ca n-are cunostinta de ''contractul de schimb''
cum o fi reusit el sa vanda - din moment ce, pe baza contractului de schimb, y a inscris terenul C la primarie!?
Cum a obtinut el certificatul fiscal si intabularea??!!!
(ca o paranteza - y plateste si acum impozit pe terenul C)
Recent am fost chemat la primarie pentru a mi se comunica ca terenul B e inscris in titlul de proprietate al lui y - iar primarul insusi, a decis cadastrarea terenului pe numele lui y ..
Mi s-a explicat ca ''contractul de schimb terenuri'' nu a fost luat in evidenta primariei, de niciuna dintre parti, asa ca -
Dar ma intreb eu - oare in baza carui act, y plateste si acum impozit pe terenul C - !?
Stiu - totul pare ireal dar asta-i adevarul ..
macar daca se poate, un raspuns la intrebarea: ceea ce a facut mostenitorul lui x intruneste elementele unei actiuni penale?
multumesc!