In anul 1997 tatal meu a cumparat intr-o comuna, o casa cu teren - 4000 mp.
Numai ca - dintr-o gresala a primariei - o parte a acestui teren (1500 mp) figura ca fiind in proprietatea unui vecin.
S-a incheiat totusi un act de vanzare -cumparare, insa doar pe 2500 mp -urmand ca din suma totala, o parte ce reprezenta contravaloarea terenului ramas de cumparat (1500 mp) sa se achite atunci cand si acesta se putea vinde.
Drept care, in aceeasi zi s-a incheiat si un ANTECONTRACT in care:
'' eu, vanzatorul ma oblig ca in termen de 30 de zile ma oblig sa indeplinesc formalitatile necesare pentru perferctarea unui contract de vanzare cumparare privind un teren de 1500 mp''
'' eu cumparatorul ma oblig ca la incheierea contractului de vanzarcumparare a terenului mai sus mentionat, sa achit suma de (..) reprezentand pretul vanzarii''
A urmat:
Vecinul si vanzatorul - acestia avand si alte terenuri, au purces la un CONTRACT DE SCHIMB, menit sa indrepte gresala primariei.
Vecinul a primit un lot mai indepartat de la vanzator pentru ca acesta sa poata dispuna legal de terenul (1500 mp) pe care trebuia sa si-l vanda.
Apoi S-A DAT VANZATORULUI SUMA DE BANI CONVENITA - CU MARTORI!
Doar ca, inainte de a se ajunge la notar ..a decedat vanzatorul!
Ulterior s-au tot facut diligente asupra mostenitorilor insa acestia, sub diferite pretexte au evitat sa semneze actul care sa ne confere dreptul de proprietate al unui teren ce fusese PLATIT.
Astfel ca timpul a trecut, iar mostenitorii au vandut chiar si lotul vecinului - obtinut de acesta in urma contractului de schimb de terenuri.
Acum terenul de 1500 mp - care e in prelungirea celui pentru care platesc impozit - nu stiu ce situatie juridica are ..
Nu pot plati impozit pentru el deoarece n-am niciun act - n-am decat o imprejmuire pe colturile careia am agatat doua topoare!
In speranta ca n-am fost prea stufos in exprimare, rogu-va un sfat!
Cum as putea sa-mi legalizez posesia terenului?
ps:
detin -
contract de vanzare-cumparare
antecontractul
contract de schimb
.. mai sunt si martorii.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cu stima,
v.c.t.
Banuiam eu
- situatia e atat de incalcita incat nimeni nu-i dispus sa-si bata capul.
Initial ma gandeam la uzucapiune scurta dar cred ca trebuie dovedit prin plata impozitului. E un cerc vicios intrucat n-am pe ce baza sa-l platesc -nu-mi pot dovedi dreptul de proprietate.
Acum ma gandesc ca acel ''contract de schimb'' practic le da mostenitorilor vanzatorului, drepturi asupra parcelei ce le-am platit-o. Si tare am impresia ca se vor prevala de asta, n-au scrupule (mai ales c-au inceput masuratorile - pe acolo se va construi un drum rezidential)
Absolut toti vecinii cunosc faptul ca parcela e achitata - vanzatorul impreuna cu familia, n-au plecat de acolo pana nu i s-a achitat ultimul leut.
In ultima instanta m-am gandit sa mizez pe probitatea morala a vecinului cu contractul de schimb - acesta ar putea fi lovit de nulitate din moment ce nu s-a respectat schimbul? (terenul primit de el fiind vandut tot de vanzator, ca si cum acel contract n-ar fi existat!)
Si sa facem pierderea juma-juma ..eu renuntand la o jumatate din teren in favoarea lui, in schimbul unor acte beton.
bine - asta e pe disperare, nici nu stiu daca o sa fie de acord ..
nu stiu cum sa mai fac .. ma poate ajuta cineva?
chiar nu stiu ce sa mai cred ..
tacerea asta din partea unor oameni ce cunosc legile - s-o iau ca pe un ''nu se mai poate face nimic''?
ma rog, oricum multumesc - fie si pentru acest mesaj mutual!