avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare de sanatate

ce suma trebuie sa plateasca o persoana fizica fara venituri pentru a beneficia de asigurare de sanatate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:18, 8 Februarie 2014
1. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.

2. - Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (850 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 46,75 lei pe luna.

In care in care o persoana nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Acte necesare pentru incheierea contractului de sanatate persoane fizice fara venit
• certificat fiscal de la administratia financiara ca nu a realizat venituri in ultimii 5 ani
• declaratie la notariat ca in ultimii 5 ani nu au realizat venituri impozabile (pe langa cele din cartea de munca)
• copie C.i. iar pentru cetatenii straini cu domiciliu sau rezidenta – copie pasaport si permis de sedere)
• copie carte de munca pe ultimii 5 ani

Potrivit ordinului nr.617/2007 , plata pentru persoanele fara venit se face pe ultimele 6 luni la salariul minim in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala BatrinarRemus BatrinarRemus Cum poate o persoana sa devina asigurat medical daca nu lucreaza si nu are nici un venit (conditii legale si documente necesare). Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contributia benevola la asigurarile de sanatate iprss iprss Din luna octombrie 2014 am ramas fara loc de munca, nu sunt somer( poate gasesc de lucru), iar pensionarea se poate face dupa 2 ani. As vrea totusi sa platesc ... (vezi toată discuția)
Cass persoana fara venit andrei_avram andrei_avram Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: Anul trecut pana in februarie am lucrat la o societate, de unde mi-am dat demisia pentru a ... (vezi toată discuția)