avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS persoana fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS persoana fara venit

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarea situatie:

Anul trecut pana in februarie am lucrat la o societate, de unde mi-am dat demisia pentru a putea efectua un stagiu de practica in vederea finalizarii programului de master. Ulterior nu am reusit sa ma angajez pana in ianuarie 2014. Acum doresc sa ma reinscriu la casa de asigurari de sanatate la care fusesem inscris, insa pentru aceasta mi s-a comunicat ca am nevoie de urmatoarele documente:
- copie decizia de incetare a contractului de munca de la vechiul angajator;
- copie contract de munca noul angajator;
- adeverinta de venit de la administratia financiara si registrul comertului ca nu am avut alte surse de venit din februarie 2013 pana in ianuarie 2014;
- dovada platii contributiilor de CAS in aceasta perioada, corespunzatoare salariului minim pe economie (respectiv, 41ron/luna pana in iunie 2013 si 44ron/luna din iulie pana in prezent). Mentionez inca o data ca nu am avut salariu in aceasta perioada.
De la serviciul clienti al casei de asigurari de sanatate respectiva mi s-a spus ca aceasta plata a contributiei de asigurare de sanatate este obligatorie pentru toti cetatenii romani cu domiciliul in Romania, indiferent daca au sau nu un venit. Aceeasi informatie am primit-o si de la ghiseul casei de asigurari respective.
Puteti sa imi confirmati daca acest lucru este intr-adevar prevazut in lege?

Va multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:09, 20 Martie 2014
Este adevarat, din 2014 contributia este 47 lei/luna
1. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

2. - Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (850 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 46,75 lei pe luna.

Buna seara !
As vrea sa intervin si eu aici, sunt interesata de subiect.

"pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate", "Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate".

Se specifica undeva faptul ca trebuie sa plateasca inclusiv perioada in care nu a lucrat ? nu mi se pare normal sa platesti, nu ai avut venituri; in schimb, nefiind asigurat nu ai beneficiat de nici un serviciu medical.
Eu nu mai lucrez din februarie 2010, inseamna ca ar trebui sa platesc 4 ani din urma daca vreau un contract individual ?

Va multumesc!

Se plateste retroactiv pe 6 luni.
1. Daca in ultimii 5 ani nu ati avut venituri din salarii veti plati contributia la sanatate numai pe 6 luni in urma.

2. Daca in ultimii 5 ani ati avut, macar periodic, venituri din salarii veti plati contribtia la sanatate pentru toate lunile care nu acopera cei 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate viorelgigi viorelgigi ce suma trebuie sa plateasca o persoana fizica fara venituri pentru a beneficia de asigurare de sanatate? (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate SZABO PARASCHIVA SZABO PARASCHIVA Daca o persoana s-a inbolnavit, necesita spitalizare, operatie, dar nu lucreaza, nu este nici asigurat, nici coasigurat, trebuie sa plateasca toate ... (vezi toată discuția)
Vreau sa fiu asigurat Marti Marti Buna, Daca o persoana a lucrat si si-a intrerupt contractul iar dupa o luna si jumatate iar s-a angajat la o firma, iar ea vrea sa fie asigurat si sa fie ... (vezi toată discuția)