avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vreau sa fiu asigurat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vreau sa fiu asigurat

Buna,

Daca o persoana a lucrat si si-a intrerupt contractul iar dupa o luna si jumatate iar s-a angajat la o firma, iar ea vrea sa fie asigurat si sa fie introdus in evidenta medicului de familie. Aceasta perioada de intrerupere trebuie platit? Cat ar costa pe persoana respectiva pe o perioada de o luna si jumatate? Cum trebuie procedat cu o asemenea problema, unde trebuie mers sa se resolve ( daca e cazul)?

Astept raspuns,
Va multumesc,
Marta
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:25, 1 Aprilie 2014
Daca pe perioada de intrerupere nu ati avut calitatea de somer, nu ati beneficiat de concediu medical sau de ajutor social sunteti obligat sa achitati contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru perioada in care nu ati lucrat este suficient s-o achitati raportat la nivelul salariului minim pe economie, aproximativ 50 lei pe care-i puteti plati la Casa de Asigurari de Sanatate. Pentru contributia la pensii, ar fi bine achitata pentru a nu avea intreruperi in stagiul de cotizare. La fel si la somaj. Trebuie sa va adresati direct acestor institutii.
Potrivit dispozitiilor Legii nr. 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana fizica daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Venitul minim pentru care se poate asigura o persoana fizica este salariul minim pe economie (850 lei), iar contributia lunara de plata este de 5,5% din venitul asigurat.

In cazul venitului egal cu salariul minim pe economie, contributia de plata lunara este de 46,75 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate viorelgigi viorelgigi ce suma trebuie sa plateasca o persoana fizica fara venituri pentru a beneficia de asigurare de sanatate? (vezi toată discuția)
Plata la contributii in concediu fara plata ovidiu2012 ovidiu2012 Buna ziua, Eu sunt in concediu fara plata in perioada 13.01-28.03.2014 si as vrea sa stiu ce se intampla cu contributiile la stat in perioada ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate SZABO PARASCHIVA SZABO PARASCHIVA Daca o persoana s-a inbolnavit, necesita spitalizare, operatie, dar nu lucreaza, nu este nici asigurat, nici coasigurat, trebuie sa plateasca toate ... (vezi toată discuția)