avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Numele copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Numele copilului

Buna ziua, sunt necasatorita si urmeaza sa am un copil. Nu dorim sa facem nunta, iar copilul momentan am hotarat sa poarte numele tatalui. Ma intereseaza sa stiu, in cazul unei despartiri daca asta poate fi un inconvenint pt mine, ca mama. Stiu ca nu poate fi scos copilul din tara fara procura din partea tatalui, dar alte situatii neplacute pot aparea?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:58, 11 Februarie 2014
Nici daca era pe numele dvs nu puteati scoate copilul din tara fara acordul tatalui , daca era inregistrat ca tata in certificatul de nastere.
La ce va referiti cand intrebati de situatii neplacute ?
Faptul ca dvs aveti un nume si copilul altul, poate sa ii cauzeze neplaceri la scoala sa zicem.
Copilul poate purta numele dvs si sa aiba tata in certificat.
Va fi un copil din afara casatoriei cu toate drepturile unui copil din casatorie.
In caz de neintelegetiintre parinti se apeleaza la instamta de tutele pt ca aceasta sa stabileasca locuinta copilului, cum veti exercita autoritatea parinteasca, cum veti participa fiecare la intretinerea copilului. Daca vreti sa va deplasati in afara tari si celalalt parintenu e de acord se apeleaza la instanta.. asta se putea intampla si daca voi ca parinti erati casatoriti.

Personal, nu vad nicio neplacere, numai ca, in caz de despartire, ii va fi dificil copilului sa inteleaga separarea. Ca ati fost casatoriti sau nu, nu conteaza.
Uneori, daca pruncul ramane la parintele A si poarta numele lui B, chiar ajuta la mentinerea identitatii lui fata de ambii parinti.
Oricum, daca aveti un copil cu un om, sunteti legata de el, intr-un fel, mai mereu... legatura mai durabila sau nu in functie de cei 3 participanti la relatii, sigur. Si daca tatal nu e trecut in acte, isi poate recunoaste copilul, il poate vizita... cu alte cuvinte, si daca nu-l vreti de tata tot poate fi tata, va leaga legea...
Veti avea un copil si va intrebati care sunt neplacerile dvs daca tatal recunoaste copilul? Indiferent care ar fi (ca nu le putem prevedea pe toate) oricum nu puteti face nimic sa-l impiedicati pe tata sa-si recunoasca pruncul.
Intrebarea nu era care sunt neplacerile daca il recunoaste. Ma interesa daca exista vreuna(pt mine ca mama) in cazul unei separari cand copilul va avea alt nume decat al meu. Varianta era casatoria, nu ca tatal sa nu isi recunoasca copilul. Nu stiu daca m-am facut inteleasa :) Doar ca multa lume mi-a zis ca nu e ok pt mine si copil sa avem nume de familie diferite. Iar eu nu intelegeam ce nu e ok. Va multumesc mult pt raspunsuri.
-Copilul poate purta numele parintilor reunite, puteti sa va ganditi si la varianta asta.
-Poate purta numele tatalui, insa daca va veti desparti si copilul va locui la dvs, va cam trebui ca in anumite imprejurari sa dati explicatii. Daca va numiti la fel, majoritatea cei din fata dvs presupus ca sunteti casatorita si cresteti impreuna cu tatal copilul si astfel scapati mai usor, nu vi se pun atatea intrebari.. la policlinica, gradinita, apoi l ascoala, cand e vb de vreun acord de rutina. Va cheama separat.. a, pai da' tatal e de acord ? a, daca sunteti divortatti trebuie sa aduceti hot de divort.. pai, nu am fost casatoriti a.. pai atunci aduceti hartie ca are domiciliul la dvs.. plus ca si copilul ar putea fi necajit pe tema asta de catre colegi si cat de bine l-ati instrui, nu stiti ce impact are asupra lui etc, etc.
-Poate purta numele dvs.

Alte discuții în legătură

Drepturile tatalui horgaalina19 horgaalina19 as dori sa stiu daca eu cand nasc nu trec copilul pe numele concubinului meu ,el dupa poate merge in instanta sami ia copilul tinand cont si ca el este ... (vezi toată discuția)
Numele de familie al copilului Mihaela Zim Mihaela Zim Buna, ma numesc Mihaela,sunt cetatean roman si locuiesc de cca.4 ani in Austria. Am fost casatorita cu un cetatean austriac si in urma divortului am ramas cu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am un bebe născut inafara căsătoriei și nu știu ... dubeasso dubeasso Bună ziua. Am un bebe născut inafara căsătoriei și nu știu dacă sa îl trec pe numele tatălui sau pe numele meu. Dacă îl trec pe numele tatalui, voi ... (vezi toată discuția)