avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Numele copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Numele copilului

Buna ziua, sunt necasatorita si urmeaza sa am un copil. Nu dorim sa facem nunta, iar copilul momentan am hotarat sa poarte numele tatalui. Ma intereseaza sa stiu, in cazul unei despartiri daca asta poate fi un inconvenint pt mine, ca mama. Stiu ca nu poate fi scos copilul din tara fara procura din partea tatalui, dar alte situatii neplacute pot aparea?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:58, 11 Februarie 2014
Eu nu vad problemele astea in practica, stiu persoasne cu astfel de status, mai stiu unii casatoriti cu nume diferite, nu i-a inrtebat nimeni de divort si alea-alea, doar au mai cascat cate unii ochii, altii s-au abtinut de la comentarii, insa parintele care se prezinta cu copilul e prezumat ca face acel demers cu acordul celuilalt parinte. Indiferent ca parintii sunt casatoriti sau nu, asta nu influienteaza.
Nu cunosc parinti carora sa li se fi cerut certificat de casatorie la gradinita sau scoala, de exemplu, nu vad de ce.
Se completeaza formulare in care se arata tatal, mama, statusul familei si aia e! Acolo se arata daca exista limite (de vizitare, de preluare copil etc.) si se ataseaza, la nevoie, hotararea judecatoreasca. Altfel, se prezuma ca parintii, prin oricare dintre ei, actioneaza de comun acord.
In afara de relatiile cu institutii de invatamant nu vad alte probleme.

In esenta, vazand abordarea diferita a mea fata de a colegei, ambele avand un adevar in ele, cred ca depinde de dv. si de puterea dv. de a nu va lasa intimidata de numele diferit. In functie de modul in care va raportati la aceasta chestiune se va raporta si copilul la ea.
Sunt mai multi oameni casatoriti cu nume diferite decat parinti si copii cu nume diferite, asta deja nu mai e o surpriza, fie ca parintii nu s-au casatorit, fie ca au divortat, nu conteaza.
Eu am un copil de 10 ani care poarta numele tatalui (cu care n-am fost casatorita niciodata) si care este normal.
Singurele explicatii pe care le-am dat au fost cand mi s-a adresat cineva cu dna X (plecand de la numele copilului) si eu am ales sa le spun ca sunt dna Y (dar au fost si dati in care n-am simtit nevoia sa stabilesc adevarul istoric).
Daca veti ajunge sa va despartiti de tatal copilului, traumele pe care le va suferi copilul in urma despartirii vor depasi cu mult neplacerile pe care le-ati putea avea dvs ca purtatoare a unui alt nume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile tatalui horgaalina19 horgaalina19 as dori sa stiu daca eu cand nasc nu trec copilul pe numele concubinului meu ,el dupa poate merge in instanta sami ia copilul tinand cont si ca el este ... (vezi toată discuția)
Numele de familie al copilului Mihaela Zim Mihaela Zim Buna, ma numesc Mihaela,sunt cetatean roman si locuiesc de cca.4 ani in Austria. Am fost casatorita cu un cetatean austriac si in urma divortului am ramas cu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am un bebe născut inafara căsătoriei și nu știu ... dubeasso dubeasso Bună ziua. Am un bebe născut inafara căsătoriei și nu știu dacă sa îl trec pe numele tatălui sau pe numele meu. Dacă îl trec pe numele tatalui, voi ... (vezi toată discuția)