avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plângere amendã politia rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plângere amendã politia rutiera

Buna ziua,
Astazi 09.02 am primit o amenda din partea politiei rutiere.am semnat procesul insa la un interval de o ora am citit mai bine pv si am constatat ca a gresit ceva foarte grav
in sensul ca mi-a scris in pv ca am circulat cu autovehiculul care avea itp-ul exprirat pe data de 01.03,14 si suntem in 09.02.14. cum trebuie sa procedez? pot contesta amenda sa nu o platesc? nu e corect sa platesc o amenda care nu are sens...va rog sa-mi dati un raspuns
Pana una alta nu are ITp in termen de valabilitate si nu isi poate ridica certificatul de inmatriculare daca nu isi face ITP. E discutabil si unde ajung banii insa in mod cert nu ajung acolo unde trebuie!:D
Poate incerca depunerea plangerii impotriva pv dar in opinia mea nu prea cred ca are sanse. Este doar o opinie.
cyan a scris:
In locul unde se inscrie data procesului verbal "Incheiat astazi, ziua...luna....anul...."data este corecta?

Data încheierii procesului verbal de contravenție nu are nicio relevanță contravențională. Nici în speța de față, nici în altele. Importantă este data săvârșiriri contravenței, dată care poate, în unlele cazuri, să coincidă cu data încheierii procesului verbal de contravenție.

mariusionutz a scris:
am semnat procesul insa la un interval de o ora am citit mai bine pv si am constatat ca a gresit ceva foarte grav in sensul ca mi-a scris in pv ca am circulat cu autovehiculul care avea itp-ul exprirat pe data de 01.03,14 si suntem in 09.02.14.

Potrivit art. 17 din O.G. nr. 2/2001, lipsa mențiunilor privind fapta săvârşită şi data comiterii acesteia atrage nulitatea procesului-verbal, nulitate care se constată şi din oficiu.

Din câte îmi dau eu seama, la dvs. este o menționare eronată a datei săvârșirii contravenției iar pe fondul problemei nu aveți dreptate. Ați circulat cu un autoturism care nu avea ITP valabilă. Dacă doriți neapărat, puteți să formulați plângere contravențională, însă simpla formulare a plângerii nu duce, prin ea însăși, la câștigarea procesului.

În opinia mea, pentru a avea câștig de cauză trebuie să demonstați că prin menționarea eronată a datei săvârșirii faptei contravenționale vi s-a produs o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului verbal de contravenție. Am în vedere, în formularea acestei opinii, Decizia nr. XXII/2007 a Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, decizie obligatorie pentru instanțe, deci și pentru instanța care va soluționa plângerea dvs.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Este doar o parere ! Sunt 2 variante ,
1 daca se poate dovedi ca a fost valabil ITP - ul
2 vorbesc , doar din proprie experienta : in 26 februarie am infatisare pentru o amenda primita in 09 septembrie 2013,tot pt lipsa ITP ! Este a III - a situatie , cand practic nu am fost pregatit financiar si ,iata ,am castigat macar 6 luni de amanare ! In toate situatiile am semnat , am facut contestatie , am recunoscut ca am gresit , ca ma grabeam si am uitat actul respectiv ( atentie ) , samd , m-am folosit de articolul 7 din OG 2/ 2001 , mai ales alineatul 3 care spune
:(3) Avertismentul se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune ! si am avut castig de cauza ! De asemenea m-am mai legat de articolul 21 , alin 3 , tot din aceeasi ordonanta care spune : (3) Sancţiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.
Practic am cerut schimbarea amenzii in avertisment ! Subliniez , la primele doua cazuri mi s-a dat castig de cauza , pe motiv ca am recunoscut greseala , iar unul dintre cazuri a fost tot in 2013 in ianuarie !
Consider ca merita incercat , macar pentru a castiga o amanare a platii amenzii, nu neaparat procesul ,caci daca nu platesti amenda iti pune poprire pe conturile de la banca , daca exista ! Si asta o spun tot din experienta anterioara , caci singura amenda pe care am platit-o a fost una de care nu am stiut , din ce cauza : domnul politist m-a oprit , mi-a cerut actele la control , mi-a multumit si a spus sa aprind luminile de pozitie ! Asta se intampla in 2007 , in alt judet ,ori pe adresa din buletin , unde nu locuiam , poate s-a emis vreo instiintare , dar eu nu am aflat nimic , decat ca in decembrie 2012 , dupa 5 ani mi s-au oprit banii dintr-un cont de la o banca iar la cealalta banca unde imi intra alocatia de la copil , nenorocitii opreau 20 de lei pt plata amenzii si 20 de lei comision de plata catre Finante !Amenda nu a fost mare , 70 de lei in 2007 , dar eu nu am stiut de ea , am observat dupa 3 luni ca mi se opreau banii la cea de-a doua banca si practic am recuperat de la Finante banii platiti inca o data , dar banca nu mi-a returnat nici astazi comisionul furat din alocatia copilului !
Mai fac o paranteza si inchei : La jumatatea lui 2011 am avut un accident rutier ,la care am fost victima , am avut fractura de femur ,ce a necesitat 2 operatii si am primit un certificat medico-legal de 140 de zile ( nu suficiente ,consider eu ) ,practic 100 de zile la prima operatie si inca 40 la a doua , dar eu de-abia dupa 6 luni am renuntat la carje ! Am cheltuit peste 25.000 de lei pana astazi si nici nu a inceput procesul ! Dar de-atunci am primit aceste amenzi nenorocite la care imediat se stabileste termenul de judecata !
Concluzia este ca nu merita sa le dai banii cum vor ei ! Fa contestatie , inventeaza ce vrei tu , ca ai 15 zile la dispozitie si ,mai departe , cum o fi norocul ! La ultima situatie chiar am mentionat ca toti ne dorim masini de lux , printre altele, dar daca nu ne putem permite ! Cine isi doreste sa nu-si permita sa plateasca ITP-ul sau un parbriz fisurat de care se leaga domnu' politist ? Nimeni ! Si atunci , ce sa fac sa-mi plimb copiii prin autobuzele aglomerate pana la gradinita si sa stau cu ei prin spitale ? Mai bine ii duc cu masina si risc o amenda sau ce vor ei sa faca ,pana la urma !
Multa bafta in orice vrei sa faci !

Nu inteleg... Daca omul are ITP-ul valabil pina in 01 Martie 2014 si in procesul verbal scie ca a circulat cu ITP expirat pe 09 Februarie 2014, atunci nu se poate contesta in termen? Dovada efectuarii ITP tb depusa la contestatie in termen.
Domnilor!!! se vede treaba ca nu intelegeti: Omul a fost sanctionat pentru o contraventie care NU EXISTA !!! Nu poti primi o amenda pentru o contraventie care nu a fost sau nu este consumata. ITP-ul omului expira pe data de 01. martie 2014 , iar el a primit amenda in data de 09 februarie 2014 pentru un ITP care este in valabilitate. Despre ce vorbim?????

Alte discuții în legătură

Am sanse sa castig procesul? pilastre pilastre Buna ziua, Azi am primit o amenda in parcarea hipermarket-ului ca circulam cu masina fara ITP . Problema e ca eu nu ieseam din parcare, nu eram pe drum ... (vezi toată discuția)
Situatie extrema: amenda,certificat si permis retinut radu_cucos2006 radu_cucos2006 Buna ziua, se da urmatoarea situatie: In data de 08.1.2014 am condus autoturismul proprietate personala , inmatriculat in Ro , cu asigurare RCA valabila si cu ... (vezi toată discuția)
Amenda rca expirat dorel92 dorel92 Buna ziua! In urma cu cateva zile am fost tras pe dreapta de politie. Masina pe care o conduceam (masina de firma) avea asigurarea RCA expirata, eu nu aveam ... (vezi toată discuția)