iuli_c a scris:
1634- ,,debitorul este LIBERAT,, /eu interpretez ca daca nu-l notifica nu se mai produce efectul specific /nu se mai produce liberarea/stingerea oblig de executare
Dar alin (5) adaugă o condiție specială, iar in teza 2 al alin. explică ce-i cu ea. Părerea mea e că nu e condiție pentru liberare, pentru că mai avem și 1557 unde spune că imposibilitatea de executare (fortuită) produce efecte de drept.
Iată ce am găsit în codul civil comentat a lui Baias:
„Condiţii. Debitorul este liberat prin intervenţia uneia din cauzele prevăzute la alin. (1) al art. 1634 NCC dacă nu este în culpă şi nu a fost pus în întârziere de a executa obligaţia”
„Notificarea trebuie să indice existenţa imposibilităţii, dar şi efectele pe care aceasta le va avea, în opinia debitorului, asupra executării contractului. Notificarea trebuie făcută într-un termen rezonabil de la data la care a cunoscut sau trebuia să cunoască producerea imposibilităţii de executare. încălcarea obligaţiei de notificare atrage răspunderea debitorului pentru prejudiciile cauzate creditorului prin faptul că acesta nu a cunoscut existenţa evenimentului fortuit”. pp. 1719-1720.