catalin1980 a scris:
ValeriuIon a scris:
catalin1980 a scris:
Hai ca salvatorul sef e Liviu Pop azi.
Citez : Daca obligatia este translativa de proprietate cu privire la un bun individual determinat,riscul pieirii fortuite il suporta debitorul obligatiei de predare.Pe cale de consecinta obligatia se stinge.Totusi in cazul pieirii partiale a bunului sau a deteriorarii sale,fara culpa debitirului ,creditorul(cumparatorul) este obligat sa l ia in starea in care se gaseste la momentul realizarii conditiei suspensive.
Fraza asta m a facut sa i dau mai mult credit lui Pop,care e atat de mult criticat.Dupa parerea mea un punctaj mare la civil necesita cartea lui Pop.pe mine unul m a lamurit cu multe iar asta a venit ca cireasa de pe tort :giggle:
Și dacă este vorba de un contract de v-c, cumpărătorul va plăti prețul întreg sau doar parțial?
Pai daca suporta riscul eu zic ca plateste tot pretul
Plata poate fi facuta si inainte de indeplinirea conditiei suspensive.Ar insemna ca debitorul(fara vina) sa suporte si el din risc,restituindu i o parte din bani creditorului
Oricum astea s probleme pe care ni le punem noi,nu cred ca cei ce incropesc grilele se vor gandi la treaba asta.De obicei se limiteaza la cod,nu se intra in detalii d astea.Asa daca vor sa nu mai promoveze nimeni se gasesc spete destule...
riscul contractului de v-c in care transferul proprietatii este afectat de o conditie suspensiva este suportat de
a.cumparator ,dc lucrul piere total pendente conditione
b.vanzator ,dc lucrul piere total pendente conditione
c.cumparator ,dc lucrul piere partial pendente conditione
Discutia voastra e foarte interesanta si nu ma pot abtine sa nu intervin, chiar daca-i putin cam tardiv...:P
Sunt unul dintre criticii dlui Pop, ba chiar mi-am permis sa-l alint mister popcorn. Ceea ce ma bulverseaza e ca GR pare sa-i dea dreptate aici.
Si ca sa trec la subiect va intreb: Nu vi se pare ca varianta C se bate in cap cu varianta B?
Cumparatorul poate sa zica "domle'... vanzatorul suporta pieirea totala,
a fortiori va suporta pieirea partiala!" Apoi, opinia lor(GR&Popcorn) nu are acoperirie legala. Unde scrie ca virgula cumparatorul trb. sa preia bunul in starea in care se afla la mom. implinirii conditiei suspensive? Eu stiam, cf art. 1690, ca e obligat sa preia bunul in starea in care se afla la momentul incheierii contractului.
Vanzatorul e obligat sa suporte riscul indiferent ce regula am aplica(regula res perit domini sau res perit debitori-art 1274), reguli care se bazeaza pe texte de lege ce nu disting in functie de caracterul total sau partial al pieirii fortuite...just saying..
Principiul "unde legea nu distinge.." si interpretarea a fortiori a art. 1274 clarifica situatia..parerea mea...Catalin astept sa ma corectezi daca sunt in eroare...