tedddybear a scris:
Tudor1982 a scris:
tedddybear a scris:
minorul poate sa ceara sa fie jud pe proc simplificata a recunosterii vinovatiei?
Volonciu, in codul comentat, spune ca nu, pt ca in cazul proc simplificate ar trebui, conform codului, sa beneficieze de o reducere a pedepsei, or pentru minori nu se aplica pedepse. Udroiu, din cate imi amintesc, nu zice nimic pe tema asta.
ok. multumesc! alte pareri???
cum e volonciu? merita cumparat? sau e la fel de sec si incomplet ca udroiu?
Eu zic ca ar fi nedrept ca minorul sa nu poata beneficia de o reducere a masurii privative de libertate in cazul in care isi recunoaste vinovatia. In penal, analogiile sunt permise in favoarea inculpatului, deci in speta ar trebuie sa i se aplice tratamentul majorului.
Un simplu criteriu ca varsta nu justifica un tratament mai sever din partea legii penale comparabil cu o situatie identica in care tratamentul penal este mai bland(cazul majorului). Altfel, intram in coliziune cu principiul constitutional al egalitatii in drepturi(art 16 din Constitutie).
S-ar putea spune ca oricum minorul e tratat mai favorabil de plano, ca lui nu i se aplica pedepse, ci masuri educative. In realitate, masurile privative sunt tot un fel de parnaie, doar ca nu-i pune la un loc cu aia majori...
Un alt argument ar fi faptul ca reducerea sanctiunii incurajeaza recunoasterea vinovatiei si judecata mai facila. Deci si statul si inculpatii minori ar avea de castigat.
Dar pana una alta, eu la examen merg pe opinia autorilor, chiar daca interpretarea lor nu are la baza logica si echitatea ci se bazeaza mai mult pe o interpretare literala.
Foarte probabil se va ridica vreo exceptie de neconstitutionalitate iar in functie de rezolvarea ei vom sti sigur ce si cum...