avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea in cazurile comerciale
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea in cazurile comerciale

Buna ziua,
Doresc sa ma ajutati cu o informatie: in cazul in care trebuie sa initiez un proces impotriva unei firma pentru neplata unei facturi trebuie sa apelez intai la un mediator sau incep cu chemarea la conciliere directa apoi, daca mai este cazul, ma indrept spre instanta?

Cu deosebit respect
Dragos
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 21:36, 11 Februarie 2014
daca urmati procedura ordonantei de plata sau cererea de valoare redusa, nu este nevoie sa apelati la mediere ...
Ceea ce vi s-a raspuns de catre @advsys este corect.

In plus, ca raspuns la intrebarea pe care ati adresat-o, puteti incerca concilierea, nu va impiedica nimeni sa incheiati o tranzactie cu firma respectiva, daca aceasta accepta. Daca insa nu aveti succes, va ramane calea instantei. In aceasta situatie, daca nu va incadrati la una dintre cele doua proceduri (cereri de valoare redusa sau ordonanta de plata), procedura informarii prealabile este obligatorie, iar concilierea (incercata si esuata) nu va scuteste de aceasta obligatie.

Ca atare, va recomand sa parcurgeti informarea. Aceasta poate avea ca rezultat (daca invitatul accepta sa participe) fie medierea finalizata prin acord de mediere, caz in care nu mai este nevoie sa mergeti in instanta, fie semnarea unei tranzactii cu acelasi rezultat (daca nu este cazul sau nu doriti sa apelati la serviciile mediatorului), fie va asigura documentul necesar pentru a introduce actiunea in instanta (certificat de informare sau proces-verbal).
Am de recuperat 46.000 lei.
Trebuie sa indepliniti procedura de informare asupra medierii daca nu mergeti pe ordonanta de plata. Concilierea nu mai exista ca si procedura prealabila, a fost inlocuita de mediere.

Aici va incadrati Dvs:

"părţile şi/sau partea interesată, după caz, sunt ţinute să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în următoarele materii:
f) în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, cu excepţia litigiilor în
care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă,
a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să
recurgă la procedura prevăzută la art. 1.013 - 1.024 sau la cea prevăzută la art.
1.025 - 1.032 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările şi completările
ulterioare;"
Nu va incadrati cu siguranta la cererile de valoare redusa, insa in privinta ordonantei de plata doar dvs. stiti datele exacte ale spetei pentru a aprecia daca se aplica sau nu.
Procedura ordonantei de plata este aplicabila in privinta creantelor certe, lichide si exigibile, constand din obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatate printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris insusit de parti prin semnatură ori in alt mod admis de lege. Creanta este considerata certa atunci „când existența ei neîndoielnică rezultă din însuși titlul executoriu”, iar titlurile executorii sunt reprezentate de “hotărârile executorii, hotărârile definitive, precum și orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare”. “Creanta este lichida atunci cand obiectul ei este determinat sau cand titlul executoriu contine elemente care permit stabilirea lui” si “creanța este exigibilă dacă obligația debitorului este ajunsă la scadență sau acesta este decăzut din beneficiul termenului de plată”.

Poate nu ar fi rau sa consultati un avocat care sa analizeze cazul dumneavoastra concret, pentru a aprecia daca indepliniti conditiile de mai sus.

In cazul acestei proceduri (ordonanta de plata) trebuie indeplinita mai intati procedura prealabila a somarii debitorului, lucru care nu este echivalent cu invitarea la informare. Se face prin executor judecatoresc sau prin scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, iar prin somatie i se pune in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia. Este bine sa se mentioneze expres si faptul ca somatia constituie si punerea in intarziere a debitorului.

Daca nu va incadrati nici la ordonanta de plata, atunci devine obligatorie informarea privind medierea, daca vreti sa declansati o actiune in instanta, mai ales ca prejudiciul este sub 50000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conciliere directã - existenta obligatiei in ncpc machis machis În vechiul c.pr.civ. la art.720 ind.1 era reglementată procedura concilierii directe, act premergător acţionării în judecată. Cum se va desfăşura ... (vezi toată discuția)
In ce cauze civile este obligatorie medierea ? pauul_sorin pauul_sorin Am o prietena care este actionata in judecata de asociatia de proprietari pentru neplata intretinerii. Ideea este ca in conformitate cu noile prevederi legale ... (vezi toată discuția)
Mediere in ordonanta de plata smeagull smeagull Buna ziua, Am fost chemate in judecata pentru ordonanta de plata. Actiunea a fost introdusa la 11.02.2014. Anterior, nu am fost chemat nici la mediere, nici ... (vezi toată discuția)