avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită CCR: Executarea silita fara acordul instantei este ...
Discuție deschisă în Executare silită

CCR: Executarea silita fara acordul instantei este neconstitutionala

In nov 2008 am castigat un proces impotriva Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Parata a facut recurs. Insa acesta a fost respins de curand, in aprilie curent, pentru ca s-a depasit termenul legal. Am citit recent pe Avocatnet un articol care prezinta o lege de natura sa complice obtinerea banilor prin executare silita. Banuiesc ca de bunavoie ANRP nu imi va da suma stabilita... Ma puteti lamuri care e situatia de fapt? Nu mai este suficient sa apelez la executorul judecatoresc? Multumesc.
Nu se va complica. S-a decis ca trebuie ceruta incuviintarea executarii silite de catre instanta. Este practic o formalitate. Presupune cam 2 saptamani in plus in cadrul procedurii de executare. Oricum, de la publicarea in M of. a deciziei Curtii constitutionale legiuitorul are 45 zile sa modifice acel articol din codul de procedura civila. Va sugerez sa faceti cerere de incuviintare a executarii silite. Aceasta va va fi respinsa ca lipsita de interes, dar cel putin stiti sigur ca nu vi se mai poate face contestatie la executare pe acest motiv, sau ca se va respinge.
Daca executarea silita s-a facut deja, acum o luna s-a incheiat, (am platit tot ce nu era cuvenit)cand era CONSTITUTIONALA fara incuviintarea instantei, cu toate ca era introdusa o contestatie in anulare a deciziei irevocabile a TB, pe motiv de ilegalitate, creditorul fiind in cunostinta si intentionat deschizand executarea, ce se poate face, acum, cand este neconstitutionala?
palsecam a scris:

In nov 2008 am castigat un proces impotriva Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Parata a facut recurs. Insa acesta a fost respins de curand, in aprilie curent, pentru ca s-a depasit termenul legal. Am citit recent pe Avocatnet un articol care prezinta o lege de natura sa complice obtinerea banilor prin executare silita. Banuiesc ca de bunavoie ANRP nu imi va da suma stabilita... Ma puteti lamuri care e situatia de fapt? Nu mai este suficient sa apelez la executorul judecatoresc? Multumesc.

Nu va afecteaza efectiv admiterea acestei exceptii de neconstitutionalitate admisa de Curtea Constitutionala.
Din moment ce executarea silita s-a finalizat s-a terminat pozitiv pt dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Asa cum va sugera si colegul beom faceti cerere de incuviintare a executarii silite.Exceptia de neconstitutionalitate, admisa, opereaza pentru viitor si nu retroactiv, cu toate ca sunt si pareri contrare.
Multumesc frumos pentru bunavointa de a-mi fi citit mesajul si de a raspunde.

Alte discuții în legătură

Prescriptie sau nu? lia76 lia76 Buna ziua. Am urmatoarea speta. In anul 2005 X a semnat un contract de imprumut incheiat la notar cu garantie imobiliara cu Y, iar termenul de rambursare a ... (vezi toată discuția)
Exceptie de neconstitutionalitate Alina_Bog Alina_Bog Buna ziua! As avea o nelamurire: in cazul creantelor bugetare, executarea silita se desfasoara fara o prealabila incuviintare a instantelor de judecata. Aveti ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate teisoara teisoara Buna ziua, as dori va rog frumos un raspuns la aceasta intrebare: _in cazul executarilor silite incepute dupa 18.12.2015,pe calea contestatiei la executare ... (vezi toată discuția)