avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... legea 319/2006
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

legea 319/2006

Aduc in discutie o lege care fiarte probabil sa semne cu celelalte ca modalitate de concepere.Legea ca legea dar HG-ul cu normele de aplicare ale acestei legi este in multe puncte foarte usor interpretabil.
Intrebarea mea este :cum pot pune in discutie un HG si chiar sa demonstrez ca el pe undevaa se bate cap in cap cu legea?
Ce putere are un HG in fata unei Legi?
Am inteles ca Legea este aprobata de Parlament iar HG-ul de puterea executiva(Guvern).
Ce putere am eu sa contest un HG?

Va multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 12:47, 18 Aprilie 2009
Comform principiului ierarhiei actelor normative HG are o putere mai mica decit Legea si nu poate avea ca efect decit punerea in executare a prevederilor legii, nu sa aduca completari sau derogari la lege. Atacarea unui asemenea act normativ nu poate fi facuta decit la Curtea Constitutionala fie sa sesizati avocatul poporului fie sa initiatii un proces in instanta si sa invocati o asemenea exceptie de neconstitutionalitate
Sunt de acord cu invocarea principiului ierarhiei normelor, însă cred că aici avem de a face mai degrabă o problemă de contencios administrativ. Competenţa Curţii Constituţionale se referă, în principal, la controlul de constituţionalitate al legilor.

v. şi discuţia de la www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este procedura de ridicare a unei exceptii de neconstitutionalitate? robintel robintel Buna ziua, Considerand ca OUG 114/2013 aduce atingere unor principii constitutionale prin formularea: \\"luându-se în considerare imperativul ... (vezi toată discuția)
Obligatii ce revin av.poporului in cazul violarii art.3 din conventie caroll caroll Buna ziua.Am sesizat Avocatul Poporului in legatura cu incalcarea art.3 al Conventiei Drepturilor Omului,respectiv supunerea la rele tramente de catre ... (vezi toată discuția)
Sfaturi de atacare demersuri boc.alte sugestii? Casa de avocatura Coltuc Casa de avocatura Coltuc Exista deja un proiect pentru o ordonanta de urgenta a Guvernului prin care salariile urmeaza sa fie diminuate cu 25%, iar pensile si ajutorul de somaj cu ... (vezi toată discuția)